Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 september 2006

Alkmaar stelt 'groene toekomst' Strandwal Oudorp veilig

De herinrichting van de Strandwal Oudorp is zo goed als afgerond. Daarmee worden de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van dit bijzondere stukje groen voor de toekomst veiliggesteld. Op zaterdag 16 september a.s. maken zo'n 100 belangstellenden opnieuw kennis met het groengebied tijdens een excursie langs de Strandwal Oudorp, Oudorp en de Oudorperhout. Onder hen ook wethouder S. Binnendijk, die een groep deelnemers zal rondleiden.

Vóór de herinrichting leek het groengebied tussen Oudorp en de Oudorperpolder weinig meer dan braakliggend terrein met een speelveldje. Maar de Strandwal Oudorp is historisch groen. Het dankt zijn reliëf en naam aan de oude strandwal die ernaast ligt. De Strandwal vormt een ecologische verbindingszone met bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke waarden.

In 2004 is in samenspraak met omwonenden een inrichtingsplan voor dit gebied opgesteld, met als doel de waarden van het gebied te behouden en te versterken. Het plan is in juli 2005 vastgesteld door het college van B&W en in november 2005 is gestart met de uitvoering.

Water kreeg bijzondere aandacht bij de herinrichting. Inmiddels zijn nieuwe watergangen gegraven, bestaande watergangen verbreed, sloten tussen weilandjes aangelegd en natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Daarnaast is een nieuwe watergang aan de zuidzijde van de oude strandwal gegraven ter vervanging van de waterafvoer naar het gemaal. Door deze maatregelen verbetert niet alleen het waterbergend vermogen, maar ook de waterkwaliteit.

Behalve het water kreeg ook het groen in het gebied een nieuwe impuls. Er is een ecologische verbinding gelegd tussen de Oudorperhout (met de fundering van het voormalige kasteel Nieuwburg) en de Strandwal Oudorp. Rondom het gebied is een nieuw wandelpad op een dijkje aangelegd, dat het groen als het ware 'omlijst'. De ecologische kwaliteit is versterkt door meer diversiteit in natuur en water en oevers te brengen. Daarbij ligt het accent op de zichtlijnen en de recreatiemogelijkheden (een wandelroute in het gebied).

Excursie
Op zaterdag 16 september organiseert de gemeente Alkmaar in samenwerking met Stichting Historisch Oudorp een excursie door de Strandwal Oudorp, Oudorp en de Oudorperhout. Zo'n 100 belangstellenden maken die dag een wandeling en een boottocht door het gebied. Wethouder S. Binnendijk zal als een van de gidsen een groep deelnemers rondleiden. Alle molens ter plaatse zijn die dag in werking. Voorafgaand aan de excursie vindt een presentatie plaats in verpleeghuis Lauwershof.

De excursie wordt georganiseerd in het kader van De Groene Maand. Meer informatie hierover treft u aan op www.groenemaand.nl. Informatie over de excursie en de Strandwal vindt u als u op provincie en datum van de excursie zoekt.