Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 171

14 september 2006

Rotterdam reist anders!

Rotterdam doet mee aan Week van de Vooruitgang

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam roept de Rotterdamse ambtenaren op om in de Week van de Vooruitgang niet met de auto naar het werk te gaan. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) en burgemeester Ivo Opstelten geven het goede voorbeeld en fietsen maandag 18 september om 7.30 uur gezamenlijk naar het stadhuis. De Week van de Vooruitgang (16 t/m 22 september) is een initiatief van de Europese Unie met betrekking tot de klimaatverandering. Dit jaar is duurzame mobiliteit als thema gekozen.

De slagzin van de week in Rotterdam is: 'Rotterdam reist anders!' Om 8.00 uur geeft wethouder Jeannette Baljeu de officiële aftrap voor de Week van de Vooruitgang en fietst een stukje mee met het Brabants Fietsharmonisch Orkest vanaf de Coolsingel. "Op de fiets naar het werk dient meerdere doelen. Het is goed voor de bereikbaarheid, gezond voor de fietser en het draagt bij aan een betere luchtkwaliteit," aldus wethouder Baljeu.

Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit

De Rotterdamse deelname aan de Week van de Vooruitgang is een goede start voor de campagne 'Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit', waarin beschreven staat wat Rotterdam de komende jaren doet om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Enkele maatregelen zijn:

§ Hergebruik van restwarmte van de industrie (minder uitstoot stikstofoxide)

§ Milieuvriendelijk buswagenpark (80% van de bussen voldoet al aan de strengste Europese milieunormen)

§ Roetfiltersysteem voor vuilnisauto's

§ Groene Golven in het verkeer (minder uitlaatgassen door optrekkende auto's)

§ Aanpak van fietsroutes (minder auto's in de binnenstad)

§ Aanpak vervuiling door de scheepvaart (Havenbedrijf).

In het najaar start de gemeente Rotterdam een campagne om burgers en bedrijven bewust te maken van ieders verantwoordelijkheid voor een schone lucht. En omdat lucht niet ophoudt bij de grenzen van de stad, werkt Rotterdam bij het verbeteren van de luchtkwaliteit intensief samen met Ruimtelijke Ordening Milieu (ROM) Rijnmond.

European Mobility Week

Dit jaar voert de Europese Unie klimaatverandering aan als thema voor de European Mobility Week die plaats heeft van 16 t/m 22 september. Gedurende deze week vinden door heel Europa in honderden steden en dorpen activiteiten plaats waarbij op een positieve manier concrete oplossingen worden aangedragen voor duurzame mobiliteit.

De (fotograferende) pers is van harte uitgenodigd bij de aftrap op maandag 18 september aanwezig te zijn. Rond 07.50 uur arriveren burgemeester en wethouder op de fiets op de Coolsingel.

Noot voor de redactie/