Gemeente Hoogeveen


---

15 september 2006

Afzender: Comité Week van de Vooruitgang

Week van de Vooruitgang in Hoogeveen: Anders op weg!

De week vanaf zaterdag 16 september besteedt de gemeente Hoogeveen aandacht aan duurzame mobiliteit. Onder het motto âAnders op wegâ vraagt het organiserende comité aandacht voor andere vervoerswijzen dan de auto. Waarom die aandacht? Omdat iedereen graag mobiel wil zijn en blijven, maar de negatieve gevolgen, zoals luchtvervuiling, hoge kosten en onveiligheid wil tegengaan. Hoe doe je dat? Een Comité bestaande uit gemeenteraadsleden, de Jeugdraad, en verkeers- en vervoerorganisaties Fietsersbond, ROVER en Veilig Verkeer Nederland organiseert ludieke acties en geeft daarbij een aantal tips.

Vervoersgedrag is gewoontegedrag, waardoor velen dagelijks âautomatischâ in de auto stappen. Maar vaak zijn er ook goede duurzame alternatieven, die â afhankelijk van de rit â ook steeds aantrekkelijker worden. Bijvoorbeeld vanwege de hoge brandstofprijzen, luchtvervuiling en andere negatieve gevolgen van het groeiende autogebruik.
Met name Zuid-Europese steden sluiten in deze week soms hun hele stad af voor autoverkeer! In Nederland gaan we niet zover, maar wel zijn er honderden gemeenten die duurzame vervoermiddelen zoals de fiets en het openbaar vervoer extra in het zonnetje zetten. Hoogeveen is daar één van; de vorige edities van de Week van de Vooruitgang kreeg Hoogeveen zelfs een bijzondere vermelding van de landelijke organisatie vanwege het uitgebreide palet aan activiteiten. Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma:

Zaterdag 16 september: aandacht voor Openbaar vervoer

Op het station informeert Pietjan Wippoo van ROVER iedereen persoonlijk over de reismogelijkheden. U kunt ook laten uitzoeken wat het voordeligste treinkaartje of abonnement is, en verder heeft hij (gratis) handige folders van een en ander. Op deze dag â en trouwens ook de zondag â zijn de nieuwe eurokaartjes (1, 3 en 5 euro) geldig als retour! Het OV-bureau Groningen-Drenthe biedt de reizigers op deze manier de mogelijkheid om door de hele provincie te reizen voor maar 5 euro!

Let op: om 10.30 uur kunt u met Wippoo als reisleider een reisje door de provincie maken om het gemak van bus en trein zelf te ervaren! In overleg met het gezelschap zoekt hij ene leuke bestemming uit! Aanmelden is niet nodig, gewoon aanwezig zijn op het station tegen half elf.

Zondag 17 september: ruimte voor andere weggebruikers, familie-fietstocht

Kerkgangers zijn opgeroepen om lopend of te fiets te gaan, en âs middags is er een leuke recreatieve fietstocht van ca. 20 km door de omgeving van Hoogeveens. Tijdens deze tocht krijgen deelnemers een vragenlijst mee met 10 vragen over dingen die je onderweg tegenkomt. Uit de goede oplossingen worden drie prijswinaars geloot die een NS-dagkaart verdienen! Aanvang fietstocht, die u op eigen gelegeheid of in groepjes kunt maken: vanaf 14.00 uur bij de Tas, voor de Tamboer. Vragenlijst inleveren uiterlijk 17.00 uur bij café De Lijst (schuin tegenover de Tamboer). Deelname is gratis, u fietst over de normale wegen en fietspaden.

Maandag 18 september: fiets naar je werk

Landelijk worden op deze dag oproepen gedaan om vaker met de fiets naar het werk te gaan. Goed voor lijf en leden, maar ook voor bereikbaarheid, milieu en leefbaarheid. Ãn de portemonee! Via de lokale media wordt bericht gedaan van de weekend-activiteiten. Bovendien worden de oplossingen van de fietstocht-puzzel weergegeven, en â zo is de bedoeling â fotoâs van de prijswinaars!

Dinsdag 19 september: met de koets naar Prinsjesdag

Geheel in prinsjesdag-stijl begeeft het college van Burgemeester & Wethouders zich per koets naar het gemeentehuis! Daar wordt in de Burgerzaal de Troonrede bekeken op een groot scherm.

Uitnodiging: burgers en organisaties in Hoogeveen zij van harte uitgenodigd om vanaf 13.00 uur de Troonrede te volgen in het gemeentehuis. Na een korte pauze geeft het het college van B&W haar reactie op de rijksbegroting. John Harold Smit leidt vervolgens een korte discussie met de aanwezigen, college, organisaties en burgers over de gevolgen van de Miljoenennota voor Hoogeveen. Ook de raadsfracties geven hun mening.

Woensdag 20 september: groen licht voor de Fiets!

Opnieuw de fiets in het zonnetje: nu bij Bethesda en Zorgpalet (Weidestijn, Olden Kinholt en het Tonckenshuis) die meedoen aan een fietspromotie- en stimuleringsproject. Om 9.00 uur geven de verkeerswethouder Bargeman en de ziekenhuisdirectie het startschot voor deze actie, waarbij fietsende werknemers van de zorginstellingen niet alleen in het zonnetje worden gezet, maar ook worden gevolgd door TNO. Die gaat de fitheid van de fietsende zorgverleners meten, want de verwachting is dat de fiets niet alleen parkeerruimte bespaart, maar ook bijdraagt aan de fitheid van werknemers die minder vaak ziek zijn.

Donderdag 21 september: op Voeten en Fietsen naar school

Basisschoolkinderen en hun ouders/verzorgers van scholen in Hoogeveen en de dorpen zijn opgeroepen om lopend of op de fiets te gaan! De haal- en breng-autoâs veroorzaken bij sommige scholen nogal wat overlast: met name onoverzichtelijkheid en (daardoor) onveiligheid. Veel scholen hebben een oproep gedaan om op deze dag â maar liever nog veel vaker! â te voet of op de fiets te komen. De actie wordt gecoördineerd door Veilig Verkeer Nederland. Eén van de scholen die wat bijzonders organiseert wordt op deze dag door de wethouder op een speciale manier in het zonnetje gezetâ¦

Vrijdag 22 september: Het Nieuwe Rijden: actie bandenspanning!

Op de Hoogeveense benzinestations staan studenten van het Alfa college klaar om uw bandenspanning te meten en â zo nodig â in orde te brengen. Meer dan de helft van de autoâs rijdt namelijk met een te lage druk in de banden. Daardoor slijten die meer, maar het is ook minder veilig én het kost extra brandstof! Dat scheelt wel ⬠50/jaar, en veroorzaakt bovendien extra luchtvervuiling. Tussen ca. 10.00 en 15.00 uur kunt u profiteren van deze extra service, en u krijgt een formuliertje met uitleg én de bandenspaninggegevens mee!