Gemeente Zwolle

Expositie kunstproject Heen & Weer Zwolle Kampen


Datum uitgave: 26-07-2006
De samenwerking tussen Zwolle en Kampen krijgt gestalte in een kunstproject. Grafisch Atelier Zwolle/R10 en Stichting Grafisch Atelier Kampen zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met een bijzonder kunstproject, getiteld 'Heen & Weer'. Gedurende acht maanden maakten de medewerkers van beide werkplaatsen maar liefst 96 prenten. De prenten zijn als het ware ontstaan in verschillende drukgangen, waarbij de prent beurtelings in Zwolle en Kampen werd bedrukt. Expositie

Vanaf 16 september tot en met 21 oktober 2006 worden de prenten tentoongesteld in de Gemeentelijke Expositieruimte, de voormalige Synagoge in Kampen. Hierbij wordt het unieke proces met de tussenfasen ook zichtbaar gemaakt. Binnenkort wordt op deze internetsite bekendgemaakt wanneer de tentoonstelling wordt geopend in de Cultuursalon van het KCO te Zwolle. Deze expositie zal in het teken staan van het vervolg van de samenwerking. De opening van beide exposities vindt plaats op de stations van de beide gemeenten. Het startsein wordt gegeven door de beide grafische ateliers met een ludieke actie. Houd u deze site in de gaten, verdere informatie volgt.

Techniek
Grafiek, gedrukte kunst of prentkunst, wordt gerealiseerd door opeenvolgende stadia, drukgangen, aan voorafgaande toe te voegen. Een prent kan op deze wijze uit meerdere lagen of drukgangen bestaan. De prenten uit het project 'Heen & Weer' komen tot stand doordat de verschillende kunstenaars acht maal een nieuwe toevoeging over de prenten heen drukken. Om dit te realiseren pendelen de prenten telkens heen en weer tussen Kampen en Zwolle, waardoor een beeldgesprek tussen de kunstenaars ontstaat. Op deze manier willen de kunstenaars aandacht vragen voor de eeuwenlange band tussen de beide steden, die nu hechter is dan ooit tevoren. Ook laten ze zien hoe verrassend en veelzijdig de grafische kunst kan zijn. Verrassend was het zeker voor de kunstenaars uit Zwolle en Kampen: ze wisten van tevoren niet wat er met hun prenten zou gaan gebeuren.

Doelstelling

Voor grafici uit Kampen en Zwolle ging een langgekoesterde wens in vervulling. De doelstelling van het project is de onderlinge banden tussen beide ateliers versterken en aandacht vragen voor de artistieke waarde van grafiek in het algemeen en die van de ateliers in Zwolle en Kampen in het bijzonder. Vanuit de gemeente Kampen is zeer positief gereageerd op het initiatief. De Gemeentelijke Expositieruimte (Synagoge) is in de maand september 2006 ter beschikking gesteld voor de presentatie. Inmiddels is bekend geworden dat Heen & Weer ook gepresenteerd gaat worden in de tentoonstellingsruimte van Kunst en Cultuur Overijssel, de Cultuursalon. Deze twee tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk.

Toekomst
De tentoonstelling in Kampen zal het verloop van het project laten zien. De prenten worden tentoongesteld en er wordt aandacht gegeven aan de voorafgaande versies van de prenten. Ook is een presentatie te zien van de producten en activiteiten van beide Grafische Ateliers. Deze tentoonstelling krijgt de titel 'Heen & Weer: eindstation', wat verwijst naar de spoorlijn naar Kampen. De tentoonstelling bij de Cultuursalon van het KCO in Zwolle zal in het teken van de toekomst staan. De twaalf kunstenaars visualiseren en presenteren elk een idee voor het vervolg van de samenwerking Heen & Weer. Dit kan velerlei uitingen krijgen: maquettes, tekeningen, grafiek, animaties, alle technieken zijn mogelijk en kunnen worden aangewend. Ook worden de prenten, die in Kampen worden getoond, via een digitale presentatie geïntegreerd in de tentoonstelling. Deze tentoonstelling gaat 'Heen & Weer: vertrekpunt' heten.

De deelnemende kunstenaars aan het project zijn:
Uit Kampen: Aleks Deurloo, Jan van Driel, Alice Hemming, Renze Koenes, Inez Koning en Titus Rudolphy. Uit Zwolle: Yoke van der Flier, Jolanda van Harten, Ron Huiskamp, Mirjam Schaaf, Casperd Schuppert en Saskia Zwiers.