Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 30 juli 2006

Nieuwe editie van Bazar Curieux festival met o.a. Peaches, CSS en Liars

Het eendaagse festival Bazar Curieux staat jaarlijks garant voor een veelheid aan spraakmakende, vreemdsoortige, experimentele acts. Dit jaar vindt Bazar Curieux plaats op zaterdag 16 september 2006 in Rotterdam. Op het programma staan onder meer Peaches, CSS (Cansei de Ser Sexy), Liars, Bat For Lashes, Pink Mountaintops en Shogun Kunitoki.

Algemeen
Tien jaar geleden werd de eerste editie van het Bazar Curieux festival georganiseerd door (de huidige) stichting Motel Mozaïque, in samenwerking met de mensen van én achter de Belgische band dEUS, destijds met groepen als Evil Superstars, Moondog Jr en natuurlijk dEUS zelf. Na een paar jaar van stilte is Bazar Curieux sinds 2002 een jaarlijks terugkerend, eendaags festival waar sindsdien uiteenlopende acts als The Libertines, Peaches, 2ManyDJ's, José González, Thurston Moore en Martha Wainwright speelden. Binnenkort vindt de zevende editie plaats met op het programma zeer opvallende en uiteenlopende acts.

Programma
Peaches (CA) Beggars Banquet/V2 Records
Peaches is terug met een nieuw album ('Impeach My Bush') én terug op Bazar Curieux, voor een exclusief optreden! In 2003 liet het publiek van Bazar Curieux zich al schokken en vermaken door het fenomeen dat van de vleselijke daad haar levensmotto heeft gemaakt. De van oorsprong Canadese Merrill Nisker, zoals Peaches eigenlijk heet, trad destijds solo op maar nu met band bestaand uit drie evenzo opvallende dames die tevens in bands als Hole, Eagles Of Death Metal en Le Tigre spelen. De eerste shows die deze 'Peaches band' gaf waren onlangs als openingsact voor Nine Inch Nails en Bauhaus tijdens hun tour in de VS.

CSS (BR) Sub Pop/Konkurrent
CSS is een zeskoppig kunstcollectief uit Sao Paulo, Brazilië. Hun naam staat voor 'Cansei de Ser Sexy' wat betekent 'Moe van het sexy zijn'. Hun muziek is, zoals ze het zelf zeggen: "Fashion. Art. Design. Cinema. Panties thrown and received. Micro shorts and dirty legs." CSS vermengt postpunkklanken met eighties synths, rockgitaren en elektroclash. Het is allemaal niet té serieus bedoeld, maar dat kan ook niet anders met teksten en titels als: "Lick, lick, lick my art-tit", 'Let's Make Love And Listen To Death From Above' en 'Music Is My Hot, Hot Sex'. Hun liveshow is al even leuk als hun sound: speelse gevechten met het publiek, ondergoed vliegt in het rond en arty statements alom.

Liars (US) Mute Records/EMI Records
Als een wervelstorm veroverde Liars (door 3VOOR12 beschreven als 'Jon Spencer meets Mogwai') de wereld met hun debuutalbum 'They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top'. Het trio werd overal met open armen ontvangen, maar leek daar toch wat voor terug te schrikken. Op het tweede album namen Liars even gas terug; de funky opzwepende gitaarrock van hun debuut heeft plaatsgemaakt voor een spookachtig, noisy en onheilspellend geluid. Begin 2006 kwam het derde Liars album 'Drum's Not Dead' uit, vol experimentele soundscapes, dwarse ritmes en maniakale uitspattingen.

Bat For Lashes (UK) Echo/PIAS
De voormalig kunstacademiestudente Natasha maakte op haar twintigste een trip naar San Francisco die resulteerde in een koffer vol verhalen en liedjes. Natasha's muzikale alter ego 'Bat For Lashes'

was geboren! 'Bat For Lashes' music comes across like a gun that fires wolves. Natasha's majestic

vocal howls, whispers and hiccups to a backdrop of soaring strings, esoteric folk instruments, distorted guitar, bass rumbles and thunder-clap drums.' Live is Bat For Lashes een trio dat een intieme, filmische wereld weet te creëren die doet denken aan Kate Bush en Cat Power. Ze verzorgde onder meer de support voor CocoRosie (onlangs nog op Motel Mozaïque) en werd persoonlijk uitgenodigd door Devendra Banhart voor het All Tomorrows Parties festival.

Pink Mountaintops (CA) City Slang/V2 Records De Canadees Stephen McBean is het brein achter Pink Mountaintops, maar ook één van de mannen achter spacerockers Black Mountain. Stilzitten lijkt hij niet te kunnen. Al sinds zijn dertiende heeft hij de ene groep na de andere gehad. Samen met de debuten van Black Mountain en Pink Mountaintops is 'Axis Of Evol' van Pink Mountaintops het derde album dat de man uitbrengt in slechts twee jaar tijd. Deze sfeervolle plaat is doorspekt met pure folk, country en knipogen naar stonerrock.

Shogun Kunitoki (FI) Fonal Records/Clear Spot Shogun Kunitoki bestaat al sinds eind jaren negentig, maar pas begin 2006 kwam hun debuut 'Tasankokaiku' uit op het kwaliteitslabel Fonal Records (tevens het label van Paavoharju, onlangs op Motel Mozaïque). Het kwartet begon hun muzikale carrière uitsluitend op Commodore 64 computers waar zij allerhande geluiden mee wisten te produceren. Frustraties van de beperkte mogelijkheden die een 8-bit computer te bieden had en een elektrische storing die hun apparatuur om zeep hielp zorgden ervoor dat de Finnen nu door het leven gaan als echte band met live instrumenten, en creëren een nieuw, organisch geluid: 'fresh and unique but strangely familiar at the same time, a timeless kaleidoscope of sounds culled from five decades of electronic music, psychedelica and minimalism.' Looping Super 8 projecties zorgen op het podium voor een extra dimensie.

Locatie Nighttown
Normaal gesproken vindt Bazar Curieux plaats in alle drie de zalen van het Rotterdamse poppodium Nighttown. Helaas is Nighttown onlangs gesloten door de curator wegens het faillissement van de horeca B.V. van Nighttown. Daarom is de organisatie van Bazar Curieux momenteel op zoek naar een alternatief voor de locatie. De kans dat Nighttown een doorstart maakt en het festival alsnog op deze vertrouwde locatie plaatsvindt blijft aanwezig. Meer nieuws over de festivallocatie volgt!

Kaartverkoop
Kaartjes voor Bazar Curieux kosten E15 (excl. administratiekosten) en zijn vanaf heden verkrijgbaar via de voorverkoopadressen van Ticket Service Nederland (de grotere postkantoren, VVV kantoren, GWK stationsfilialen en Free Record Shops) of via www.ticketservice.nl en de Ticketlijn: 0900 300 12 50. Later deze week gaat ook de voorverkoop bij Plato en Velvet Music in Rotterdam van start.

***