GroenLinks

GroenLinks presenteert optimistische groene agenda

16 september 2006

GroenLinks wil een doorbraak in de groene politiek. Een nieuw kabinet moet zorgen voor groene innovatie en gebruik maken van inspirerende groene ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Nederland kan zich zo ontwikkelen tot een GreenValley aan de Noordzee. Dat optimistische perspectief schetsen Wijnand Duyvendak en Femke Halsema vandaag in een publicatie.

Auto's die 1 op 30 rijden. Elke vijf minuten een trein. Een brandstofcel die groene stroom produceert. Schone technieken zijn binnen handbereik. We moeten ze nu massaal gaan gebruiken. Wijnand Duyvendak en Femke Halsema presenteren vandaag een inspirerend boek over groene innovatie. In het boek introduceren zij GreenValley als nieuw perspectief voor Nederland. GreenValley combineert de economische kracht van Silicon Valley met de ambities van groene politiek. Het boek bevat meer dan honderd concrete voorstellen om de doorbraak van schone technologieën te organiseren. Het is te lezen als een optimistische groene agenda voor een progressief kabinet na 22 november.

De milieupolitiek en het milieudebat zijn het afgelopen decennium vastgelopen. Er is geen helder perspectief en de politieke moed ontbreekt. Het beleid is technocratisch, de toon is somber en te vaak moralistisch. GreenValley biedt een nieuw perspectief. Sleutelbegrippen zijn `inspiratie' en `innovatie'. Er kan zoveel. De nadruk ligt op technologische vernieuwing en een succesvolle introductie van schone producten. De auteurs hebben wereldwijd gezocht naar voorbeelden van succesvolle doorbraken. In Nederland, maar vaak in het buitenland: Japan, Zweden, de VS, Oostenrijk, IJsland, Duitsland. Nederland is ver achterop geraakt.

Het is tijd voor een omslag in de groene politiek. We moeten eindelijk gaan doen wat er kan. De politiek moet duidelijke grenzen stellen om grenzen te verleggen. Innovatie moet worden beloond, vervuiling wordt duurder. We kunnen samen zorgen voor een grote markt voor groene producten, zodat ze echt door kunnen breken. Een greep uit de groene agenda:


1. Stroom wordt elk jaar één procent duurzamer.
2. Tussen en in de grotere steden komt snel en comfortabel openbaar vervoer.

3. Er komen tienduizenden nieuwe, duurzame woningen.
4. Schone producten worden goedkoper, vuile duurder.
5. De overheid koopt alleen nog duurzaam in.
6. Al het overheidsgeld voor innovatie gaat naar groene innovaties.
7. Er komt een slimme kilometerheffing, die rijden in een schone auto bevoordeelt

Het boek "EKONOMIE - inspiratie voor groene innovatie" is hier gratis te downloaden. Zie het origineel

Wijnand Duyvendak
Femke Halsema

«