D66

'Deze week wordt opnieuw duidelijk dat Nederland geen leider heeft en dat er kennelijk ook geen mensen zijn die deze vacature kunnen vervullen.' zegt Alexander Pechtold bij de opening van het politieke jaar bij D66 in Rotterdam 'Het sharia debat, n.a.v. de uitspraken van Donner, gaat nergens over behalve over het eigen ongemak van CDA en VVD. Niet het land predikt haat en nijd maar de politiek! En intussen houden Balkenende en Bos zich muisstil. Ook in het debat over de geheime CIA gevangenissen in Europa horen we ze niet. Het is overduidelijk dat Bush zich van ons land, en van onze minister president, niet veel aantrekt. We moeten in Europees verband een vuist maken. Dat vergt leiderschap en daar ontbreekt het aan!' - Lees meer

Speech Alexander Pechtold, Rotterdam, 15 september 2006

Dames en heren.

Ik val deze week weer van de ene verbazing in de anderen als ik het politieke debat bekijk.

- Ik ben verbaasd over het gebrek aan leiderschap. Deze week maakt opnieuw duidelijk dat Nederland geen leider heeft en dat er kennelijk ook geen mensen klaar staan die deze vacature kunnen invullen.

- Dat komt enerzijds, en D66 hamert daar al 40 jaar op, omdat de minister president niet direct wordt gekozen waardoor hij geen positie heeft binnen en buiten Nederland.

-

- Anderzijds zien we dat de zelfverklaarde kandidaten voor het minister presidentschap / Bos en balkenende / zich geen van tweeën profileren als leiders en gewoon afwezig zijn in de debatten van de afgelopen week.

Wat zien we deze week?

Een verhitte discussie over de invoering van de sharia in Nederland en ´teleurstelling´ omdat blijkt dat onze bondgenoot Bush ons voorgelogen heeft.

Eerst over het sharia/debat.

Dat Geert Wilders en al die andere splinters op rechts hier mee aan de haal gaan wekt geen verbazing. Maar waarom reageren CDA en VVD zo allergisch?

Dat komt omdat het gedachtegoed uit rechtse hoek zowel de VVD als het CDA volledig in hun greepheeft

In de VVD doet de eens zo verlicht- liberale Mark Rutte vooral niets om Rita Verdonk voor het hoofd te stoten.

En deze week verscheen het boek Het Land van Haat en Nijd, waarin minister Donner zijn uitspraken deed over de sharia. Puur staatsrechtelijk gesproken had hij niet eens ongelijk, maar de mogelijkheid van een tweederde meerderheid voor de sharia is, met straks zon zes procent moslims in ons land waarvan hooguit enkelen de sharia nastreven, puur theoretisch.

Toch waren de reacties niet van de lucht. Als er een partij in Nederland is die de sharia wil, moet die partij worden verboden, zei Maxime Verhagen. En de Kamer nam na een fel debat een motie aan waarin een onderzoek werd gelast naar groeperingen die de democratie in Nederland omver zouden willen werpen.

Het is wachten op de eerste motie, waarin werd verzocht om de rechterhand van de heer Donner af te hakken. En wat doen we als die motie met tweederde meerderheid wordt aangenomen..

- Dat debat ging nergens over, behalve over het eigen ongemak van CDA en VVD, en de vrees voor een stuk of zes erg rechtse partijen. En zulke debatten zijn er tegenwoordig iedere week!

- De ene keer over een imam die een preek komt houden, dan weer over een verbod op de boerka of over een lerares die geen hand meer wil geven aan de mannen op school.

- Niet het land predikt haat en nijd, maar de politiek zelf. Er kan niets gebeuren of Maxime Verhagen brult, Geert Wilders dient een motie van afkeuring in, Joost Eerdmans vraagt om hogere straffen, en Rita Verdonk (wat is ze trouwens stil) dreigt iedereen het land uit te zetten. Zoals vandaag bekend werd bij het minste vergrijp. Inderdaad, haat en nijd. Gelukkig meestal niet in het land, want daar lijken de mensen verstandiger, maar in de politiek zelf.

- Intussen houden de twee personen die zeggen dit land te willen leiden, zich muisstil. Hebt U Balkenende of Bos de laatste maanden hierover gehoord? Balkenende vindt het kennelijk allemaal goed, en schept nog een bord eten op in het verzorgingstehuis, en Bos durft na de problemen met de AOW niet nog een risico te nemen om kiezers voor het hoofd te stoten. Niet alleen de VVD en het CDA, maar óók Bos is doodsbenauwd voor een nieuwe rechtse revolte.

- De politiek van haat en nijd krijgt van deze twee droompremiers dus geen enkel tegenwicht. Toch zou dat moeten. Juist nu is leiderschap nodig.

- Want elke keer als de emoties weer hoog oplopen, wordt vertrouwen op het spel gezet. Het vertrouwen van al die verstandige, weldenkende mensen in de politieke leiding van het land. Maar óók het vertrouwen van al die mensen die steeds maar weer het onderwerp van gesprek zijn de (moslim)migranten.

- Met elk debat krijgen zij een beetje minder te verliezen, elke keer weer lijken zij iets minder aanspraak te mogen maken op een normale plaats in onze samenleving, elke keer weer zijn niet zij het, maar wij die hen duidelijk maken dat zij maar weinig te verwachten hebben van onze politiek, want tolerantie of gelijke kansen lijken steeds minder de waarde of de norm.

- En dus spelen Balkenende en Bos het spel wie de grootste wordt, en houdt de Kamer zich bezig met absurde debatten, absurde moties, en absurde onderzoeken.

Maar er was deze week nóg een debat, aangevraagd door D66. Wat velen al vermoedden werd door president Bush bevestigd: de Verenigde Staten hadden alle bondgenoten voorgelogen over het bestaan van geheime gevangenissen op Europees grondgebied.

Geheime gevangenen worden via geheime vluchten verplaatst. Ze worden ondervraagt en gevangen gehouden zonder dat de wereld meekijkt, en zonder dat Geneefse conventies of andere Verdragen van beschaving en fatsoen hinderlijk in de weg zitten.

Bot was ´teleurgesteld´ in zijn collega Condoleeza Rice, en Balkenende vond het ´jammer´

Ik citeer: Dit werkt door in de verhouding tussen partners. Dit soort zaken moet je niet te vaak hebben. Eén keertje mag kennelijk wel, maar niet te vaak, alstublieft.

Eén keer!

En hoe zit het dan met die massavernietigingswapens, waarvan Colin Powell in de Veiligheidsraad de onweerlegbare bewijzen presenteerde?

Of met de banden tussen Saddam Hussein en Al Quaida, die in diezelfde Veiligheidsraad de Verenigde Staten moesten legitimeren om Irak binnen te vallen?

Van die massavernietigingswapens hebben we nooit meer wat gehoord, en deze week stelde een Senaatscommissie in Washington vast dat er ook van die banden tussen Saddam en Ossama nooit iets is gebleken. Drie leugens op rij!

In Nederland steunde de regering Balkenende 1 de oorlog in Irak politiek, niet militair, een zorgvuldig met Wouter Bos uitonderhandelde formulering, weet u nog? Intussen staat het Midden-Oosten in brand, woedt in Irak een burgeroorlog en de enige wederopbouw die we zien in Afghanistan is die van de Taliban.

Vijf jaar na 11 september twijfelt niemand aan de noodzaak om terrorisme te bestrijden, maar wordt steeds duidelijker dat de Global War on Terrorism van president Bush de dreiging van terrorisme eerder versterkt dan vermindert.

Nu overal ter wereld de aanleiding voor de Irak-oorlog door regeringen en parlementen is onderzocht, wordt het tijd dat ook in Nederland de informatie van de Nederlandse regering in die tijd onder de loep werd genomen. Maar die motie (van D66) mocht niet worden ingediend, vonden CDA en VVD verkeerde debat (het ging over de CIA-gevangenen en dus kennelijk niet over Irak). Echt een moment om je achter de procedures te verschuilen, lijkt me

Dus steunt de Nederlandse regering de oorlog in Irak politiek, niet militair (met instemming van Wouter Bos),

dus blijft Nederland in het kielzog van Bush agenda de Taliban bevechten (met instemming van Wouter Bos),

en dus kijkt Nederland deze zomer de andere kant op toen Kofi Annan namens de Verenigde Naties vroeg om een onmiddellijk staakt het vuren tussen Israel en Hezbollah nadat een flatgebouw vol burgers was gebombardeerd.

Zodat niet Nederland, en niet (het verdeelde) Europa, maar opnieuw de Verenigde Staten bepaalden hoe lang dat conflict mocht doorgaan.

Hoe lang gaan we zo nog door? Hoe kan het anders?

Nederland moet werken aan een echt, geloofwaardig alternatief voor de VS. Dat is de enige manier om een koerswijziging van het Amerikaanse beleid te krijgen. Ik wil dat de VS zich houdt aan het internationaal recht. Oud minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vreest dat de wereld begint te twijfelen aan de morele basis van de strijd van de VS tegen het tegen het terrorisme.

Natuurlijk twijfelen we daaraan!

De bewijzen stapelen zich op.

Het is overduidelijk dat Bush zich van ons land, en van onze minister president, niet veel aantrekt. We moeten in Europees verband een vuist maken. Dat vergt leiderschap en daar ontbreekt het aan!

En het mag dan wel lijken dat die buitenlandse politiek van Nederland en het grimmige land van Haat en Nijd dat politici over zichzelf afroepen niet zo veel met elkaar te maken hebben, maar ik denk het juist heel veel met elkaar te maken heeft.

Beide hebben gemeen dat het vooral over moslims gaat, beide hebben gemeen dat onze samenleving erdoor uit elkaar wordt gespeeld, in wij en zij wordt verdeeld.

Dames en heren, ik sluit af

Vanmiddag nam ik van Julissa, van 11 jaar, de Burgertroonrede in ontvangst. Daarachter zitten meer dan 2000 mensen, die in Visie 21 een inspirerend pamflet hebben gepresenteerd over het Nederland dat zij willen. Ik citeer: Wij zijn niet heel erg trots op ons land, we schamen ons voor onze intolerante samenleving. We zien onszelf niet meer als een vrijgevochten, tolerant land. En even verderop: Sommige groepen in de samenleving voelen zich niet welkom in Nederland, terwijl iedereen zichzelf Nederlander moet kunnen voelen.

Dat zijn woorden die ik rechtstreeks wil toevoegen aan ons programma. Want ik leg mij er niet bij neer dat in Nederland de verwarring, de haat en nijd, de grimmige tegenstellingen regeren.

En er is één ding waar ik me aan vasthoud. Ik merk, hoor en zie elke dag dat onze samenleving het niet meer wil, dat mensen gewoon weer willen samenleven, schóón genoeg hebben van politici die de tegenstellingen vergroten in plaats van verzoenen.

Zon politicus wil ik niet zijn, en het is juist D66 die in deze campagne dag in dag uit zal pleiten voor een open, tolerante, vrije samenleving.

16-9-2006 13:41