VVD


16-9-2006

VVD verguld met aanbevelingen commissie Burgmans

De VVD is erg te spreken over het onderzoek en de aanbevelingen van de Commissie Burgmans. Deze werkgroep, onder leiding van Unilever voorzitter Antony Burgmans, heeft op verzoek van de vier grote steden een onderzoek gedaan naar de toekomst en concurrentiepositie van de Randstad.

De VVD herkent zich sterk in de aanbevelingen. Sterker nog, veel van de voorstellen komen ook voor in het concept verkiezingsprogramma van de VVD.

De Commissie Burgmans pleit voor het instellen van een Randstadautoriteit. Die moet in de plaats komen van de vier bestaande Randstadprovincies. In haar verkiezingsprogramma heeft de VVD hetzelfde voorstel gedaan. De oprichting van zo'n Randstadautoriteit is dringend nodig om, zoals ook de commissie constateert, de "bestuurlijke filevorming" in de Randstad te doorbreken. De conclusie dat verkeer en vervoer "de meest urgente taak" van zo'n Randstadautoriteit zou moeten zijn, wordt door de VVD ook van harte onderschreven. VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Mark Rutte, zegt hierover: ,,Nederland behoort tot de best presterende economieën van Europa. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de bedrijvigheid en de ondernemingszin in de Randstad. Door de bestuurlijke filevorming in de Randstad te doorbreken, kan de Randstad slagvaardiger worden bestuurd; en kan Nederland aan de Europese top blijven.''

Ook de aanbevelingen op zowel het terrein van fysieke infrastructuur als kennisinfrastructuur kunnen bij de VVD rekenen op een warm onthaal. Zowel de aanpak van knelpunten bij wegen als een versnelde aanleg van openbaar-vervoersnetwerken hebben hoge prioriteit. Ook de commissieaanbeveling om jongeren tot 27 jaar niet langer op te sluiten in een uitkering, staat bij de VVD hoog in het vaandel. Rutte: ,,Zolang een baan of opleiding mogelijk is, peins ik er niet over om jongeren onder de 27 op te sluiten in een uitkering. De praktijk laat zien, dat ze daarna niet of nauwelijks meer aan een baan komen. Willen we die jongeren stimuleren iets van hun leven te maken, dan moeten we zorgen dat ze of naar school gaan of gaan werken.''

De Commissie richt haar pijlen ook op een vernieuwing van het VMBO, net als de VVD. Beide pleiten voor het herstel van het vakmanschap, dus een nadruk op `doen'. Zonder deze mensen kan een economie simpelweg niet goed functioneren, des te meer reden dus voor een eerherstel van het vakmanschap. ,,Jong talent moet goed worden gesignaleerd en gestimuleerd. Het heeft geen zin om iemand met creatief talent met zijn armen over elkaar in de klas te zetten. Zo'n persoon moet gewoon zijn handen kunnen gebruiken en een vak kunnen leren. Daarom wil de VVD zorgen dat de VMBO meer oog heeft voor het creatieve talent van leerlingen, in plaats van het geijkte programma af te draaien'', stelt Rutte.

Rutte is in zijn algemeen zeer tevreden met het rapport van de Commissie Burgmans. ,,Ik voel me gesterkt door de bevindingen en de aanbevelingen. We hebben met de Randstad goud in handen om de concurrentie met de rest van Europa vol vertrouwen aan te kunnen. Maar dan moeten we wel een aantal duidelijke keuzes durven maken: de bestuurlijke filevorming oplossen; knelpunten in de infrastructuur aanpakken; en het vakmanschap terugbrengen op het VMBO." Dat zijn een paar belangrijke maatregelen, die zowel in het rapport van de Commissie Burgmans als in het VVD-verkiezingsprogramma prominent naar voren komen. "Maar het rapport van de Commissie Burgmans ademt bovenal optimisme over de toekomst uit; en daar herken ik de VVD volledig in'', aldus Rutte.

Zaterdag 16 september 2006