Ondernemerschap is te leren

Universiteit nyenrode

Breukelen, 16 september 2006 - Ondernemerschap is te leren, zo kan geconcludeerd worden uit onderzoek van het Center for Entrepreneurship van de Nyenrode Business Universiteit. In hun vandaag verschenen boek The Spirit of Enterpreneurship concluderen dr. Sharda Nandram en prof.dr. Karel Samsom aan de hand van zestig case studies, dat gedrag en competenties van doorslaggevende betekenis zijn voor de ondernemingsgeest in een samenleving, en niet factoren als bijvoorbeeld beschikbaarheid van middelen en marktkansen. Aanvullend onderzoek onder oud-studenten van Nyenrode lijkt die conclusie te bevestigen: Nyenrodianen hebben een drie keer zo grote kans als gemiddeld om als ondernemer actief te zijn. De universiteit voor management en bedrijfskunde besteedt van oudsher veel aandacht aan het vak ondernemerschap, vergeleken met Europese en Amerikaanse collega-instituten. Slechts 20% van de leidende Europese business schools integreert ondernemerschap als een verplicht vak in het curriculum. Ook selecteert Nyenrode sinds 1946 aan de poort, op IQ en op emotionele intelligentie.

In The Spirit of Entrepreneurship wordt nader ingegaan op welke eigenschappen en vaardigheden voor de ondernemer relevant zijn en gestimuleerd zouden kunnen worden door onderwijsinstituten, overheid en bedrijfsleven. Het betreft onder meer de durf om initiatieven te nemen, overtuigingskracht, presentatie- en onderhandelingsvaardigheden, creativiteit, een mentale fitheid ten aanzien van tegenslag, en vakkennis. Succesvolle ondernemers blijken daarbij gekenmerkt te worden door grote ambitie, groot zelfvertrouwen en een grote omgevingssensitiviteit. Zij passen technieken toe om creativiteit te stimuleren zowel bij henzelf als bij hun teamleden. Tegelijkertijd kenmerken zij zich door een beperkte flexibiliteit en een beperkt oog voor faalkansen.

Bij het nastreven van marktkansen is het maken van winst een belangrijke drijfveer voor ondernemers. Maar oorzaken voor succes relateren zij in essentie aan de menselijke dynamiek: hoe hebben zij gehandeld en waar schieten zij tekort in competenties. De auteurs komen in hun boek tot een typologie van ondernemers, variërend van ondernemers met groeiambities, trendondernemers, doorstarters, ondernemers in familiebedrijven tot starters, ondernemende leiders, managers binnen grote organisaties en eenmansbedrijfjes.

Nandram en Samsom signaleren in hun studie verder een wereldwijde toename van 'ondernemingsgeest' en ondernemende activiteiten. Tegelijkertijd groeit de aandacht voor duurzaam ondernemen wereldwijd sterk. The Spirit of Enterpreneurship is uitgegeven bij Springer. In de zestig cases studies is geput uit het alumninetwerk van Nyenrode; oud-studenten als Wim Kok, Albert Heijn en Antony Burgmans werkten mee. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door het Nyenrode Fonds, ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Nyenrode. Het eerste exemplaar is vandaag, zaterdag 16 september, gepresenteerd op een seminar tijdens de viering van het jubileum.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op entrepreneurship, management en business leadership, op een maatschappelijk verantwoorde wijze en in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Tegenwoordig is algemeen aanvaard dat leiders en toekomstige leiders over goede sociale vaardigheden moeten beschikken. Nyenrode studenten in dit programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten.

Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programma's op het gebied van Governance Leadership en Global Competition voor ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. Het bedrijfsleven en alumni hebben ter gelegenheid van 60 jaar Nyenrode bijgedragen aan 60 beurzen voor 60 nieuwe Nyenrode-studenten. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.

16 september vieren de Nyenrode alumni het zestigjarig bestaan van hun alma mater. Kijk voor meer evenementen op www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -


Noot voor de redactie (