Gemeente Buren


Terug

Renovatie stuw/sluis Eiland van Maurik start in 2007

Rijkswaterstaat renoveert het 40 jaar oude stuw- en sluiscomplex in de Neder-Rijn/Lek bij het Eiland van Maurik in de periode van 2007 tot en met 2009. De scheepvaart zal een aantal malen worden gestremd, maar niet in het recreatieseizoen tussen het laatste juni- en eerste septemberweekend. In een klankbordgroep overlegt de Bouwdienst van Rijkswaterstaat met o.a. de schippersvereniging Schuttevaer en het Kon. Nederlands Watersportverbond. Meer informatie vindt u in de Nieuwsbrief Renovatie stuw- en sluiscomplexen nr. 2, verkrijgbaar in het informatiecentrum in het gemeentehuis.

De stuwen bij Driel, Amerongen/Maurik en Hagestein zijn de waterkranen van Nederland: ze dienen om het waterpeil op de Neder-Rijn, de Lek en de IJssel te regelen. Door het sluiten van de Drielse stuw in laagwaterperiodes krijgen de IJssel en daarmee Noord-Nederland voldoende water toegevoerd. De stuwen bij Maurik en Hagestein voorkómen dat het waterpeil op deze riviervakken te sterk daalt. Bij een gesloten stuw wordt de scheepvaart geschut in de sluis. Bij een inspectie is gebleken, dat het beton en staal gerenoveerd moet worden. Onderwater sluiten de schuiven van de stuw niet goed meer, de besturing van de schuiven en sluisdeuren is versleten en ook andere installaties zijn aangetast door de tand des tijds. De renovatie is dus hard nodig.

De waterkrachtcentrale van Nuon in het stuw- en sluiscomplex bij het Eiland van Maurik blijft tijdens de renovatie in bedrijf. De beroeps- en recreatievaart worden zo min mogelijk gehinderd, doordat de werkzaamheden buiten het recreatieseizoen en zoveel mogelijk bij een geopende stuw worden uitgevoerd. Ook vissen kunnen gewoon doorzwemmen dankzij de vispassage: die op het Eiland van Maurik is met een lengte van 700 meter de langste van Europa.