Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl

Jan van Loon pakt zege in Oldebroek, Sjoerd Huisman wint klassement

Jan van Loon uit Haule heeft vanavond in Oldebroek de veertiende en laatste etappe gewonnen van de landelijke competitie Univé World on Wheels. Van Loon (Zepto) ontsnapte met nog twee ronden te gaan uit een kopgroep van negen. Sjoerd Huisman uit Andijk (Nefit) pakte met tweehonderdste seconden voorsprong de tweede plek vóór Karlo Timmerman uit Staphorst (Timmerman/Powerslide). Sjoerd Huisman won ook het eindklassement, waar het hem vandaag vooral om te doen was. Zijn leidende positie kon nog worden bedreigd door Roy Boeve uit Kampen (Habovo), die 8,2 punten achter hem stond in de rangschikking.

Boeve bracht het in de eindsprint tot de vijfde plaats en bleef daarmee tweede. Eindwinnaar Sjoerd Huisman, deze week teruggekomen van het WK in Zuid-Korea, keek terug op een goed seizoen. Hij won drie wedstrijden in de landelijke competitie en was tevreden over zijn presteren op het WK. "Ik was nog moe van het WK en de reis terug. De hele week heb ik geen skeelers aan gehad. Vandaag hoefde ik er maar één in de gaten te houden, Roy Boeve. De rest mocht van mij wegrijden." Huisman zat vooral in het laatste deel van de race aan Boeve vastgeplakt. Boeve: "Dat was begrijpelijk, dat had ik ook gedaan als ik hem was. Ik heb veel aanvallen moeten pareren. Met een groepje wegkomen zonder Sjoerd was het mooist geweest, maar dat lukte niet." Jan van Loon profiteerde van de strijd tussen de rivalen. Van Loon: "Ingmar Berga had net Frank Fiers teruggehaald. Toen dacht ik: nu is het moment. Roy Boeve reageerde nog wel, maar kon niet bijblijven." Voor Jan van Loon, die vaak buitenlands was voor wedstrijden in de World Inline Cup, was het dit seizoen zijn eerste triomf in Nederland. Ook Karlo Timmerman, derde, reed een aantal World Cupwedstrijden en won één Univé-etappe, in zijn woonplaats Staphorst. Hij was niet tevreden met zijn derde plaats. "Het was een fout om Jan van Loon te laten wegrijden."

De skeeleraars lieten vlak voor het eind van het seizoen nog een aflevering van mooie sport zien. Ingmar Berga uit Hoogeveen (DSB) was veel in de aanval, eerst vanuit het peloton en later vanuit de kopgroep. Om tactisch rijden bekommerde Berga zich niet echt. Hij is al met zijn hoofd bij het schaatsseizoen. De ploeg van Roy Boeve, met Stijn Van Hove, Renaat Demeter en Geert-Jan van der Wal, probeerde de eerste helft de race hard te maken om Sjoerd Huisman moe te krijgen. Maar Huisman, met helper Arjan Mombarg, liet de concurrentie niet al te ver weg rijden. Alleen Ard Veneman (Groningen) kreeg met nog een half uur te gaan even de ruimte, maar kon de solovlucht niet volhouden.

Met vijf minuten en vijf ronden te gaan vormde zich een sterke kopgroep van negen met daarin de meeste toppers. Frank Fiers (Wetteren, België) probeerde hieruit weg te komen. Huisman en Boeve sprongen mee. Ook Mark Horsten (Haulerwijk) sloot zich aan, maar de vijf volgers kwamen terug. Roy Boeve kreeg vervolgens nog een aanval van Ingmar Berga te counteren.

De Australiër Michael Byrne, na het WK in Zuid-Korea niet teruggekomen naar Nederland, behield zijn derde plaats in het klassement. Nederlands wegkampioen Gary Hekman (Gramsbergen) sloot zijn eerste seizoen bij de A-rijders af met de vierde plaats in zowel de dag- als de einduitslag.

De Vlaming Luc Bartholomeeussen (32) reed in Oldebroek zijn laatste wedstrijd. Bartholomeeussen was een jaar of tien geleden één van de eerste Belgen die een volledig wedstrijdprogramma in Nederland ging rijden. Hij won in zijn carrière drie A-wedstrijden en eindigde vaak bij de eerste vijf. Hij heeft er 25 jaar op de wieltjes op zitten, aanvankelijk op rolschaatsen en later op skeelers. Ook zijn landgenoot Renaat Demeter (29), ploeggenoot van Roy Boeve, nam in Oldebroek afscheid. Ook hij startte zijn loopbaan als 7-jarige op rolschaatsen. "Toen Erik Hulzebosch in 1992 wereldkampioen werd op de marathon, reed ik nog niet zo lang op skeelers." Demeter won in Nederland enkele criteriums en was vooral sterk in de klassiekers over langere afstanden, waarvan hij er ook verscheidene op zijn naam schreef.

Studio Sport besteedt in de uitzending van morgenmiddag aandacht aan de wedstrijd. Bij TV Oost zijn beelden te zien in de uitzending van maandagavond (18.10 uur).

B-rijders
Sander de Graaff uit Rijswijk (NB) boekte bij de B-rijders zijn vierde zege van het seizoen en onderstreepte daarmee zijn overmacht in het eindklassement. De Graaff vormde een kopgroep met junior Crispijn Ariëns uit Boxtel, die tweede werd, en André Klompmaker uit het naburige Oosterwolde, voormalig A-rijder die voor de gelegenheid zijn krachten in een B-wedstrijd beproefde. Klompmaker probeerde gewoontegetrouw weg te komen omdat hij het niet van zijn sprint moet hebben, maar raakte de andere twee niet kwijt. Rick Smit uit Hem zag het gebeuren vanuit het peloton. Hij had ver vóór De Graaff moeten eindigen om hem in het eindklassement nog te bedreigen. "Ik kon niet beter vandaag." Smit won dit seizoen ook vier wedstrijden en eindigde als tweede in de eindrangschikking, vóór Gerard Haasjes uit Staphorst.

Dames
Hilde Goovaerts (Zemst, België) won bij de dames en zegevierde ook in het eindklassement. Het erepodium was geheel Vlaams, want Britta Vantournhout uit Oostende werd tweede en junior Jessica Gaudesaboos uit Varsenare derde. De junioren deden het goed: Bianca Roosenboom uit Kampen werd op de vierde plaats de eerste Nederlandse, vóór Mariska Huisman en Jannitta Spigt. In het klassement eindigde Angeline Thomas als tweede. De Australische is niet meer in het land omdat ze na het WK naar huis reisde. Anniek ter Haar uit Dedemsvaart, die tijdens de wedstrijd in Oldebroek ten val kwam, werd derde in het klassement. Erna Kijk in de Vegte (Genemuiden) was op de zevende plaats de eerste D2-rijdster. Yvonne Spigt uit Wervershoof won het D2-klassement, voor Erna Kijk in de Vegte en Kimberly Muusse uit Zaandam.

C1
Bart de Vries uit Haule triomfeerde in de C1-wedstrijd. Ian van Zutphen uit Wirdum eindigde als tweede, Hans Peschier uit Noordwijkerhout als derde. Jelmer Looijesteijn uit Katwijk schreef het klassement op zijn naam, voor Bart de Vries en Martijn Otten (Heerenveen).

Veteranen 1
Carlo van der Zwan uit Heerde kwam met ruime voorsprong als eerste over de streep bij de veteranen 1, nadat hij rondenlang alleen vooruit had gereden. Henk Lankhof uit Aalten finishte als tweede, Bauke Thijsseling uit Sint-Nicolaasga als derde. Henk Lankhof won het eindklassement met grote voorsprong op Jean-Luc Ostyn (Kortrijk, België) en René van der Meulen (Kampen).

C2/V2
Jeroen van Veen was de snelste in de categorie C2/V2, gevolgd door Rob Dubbers (Vianen) en Erik Valent.

Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl/speed