Zaterdag 16 september Erasmus Sprints


Toproeiers op de Kralingse Plas in Rotterdam

ROTTERDAM, 20060914 -- Zaterdag 16 september 2006 zal in Rotterdam voor de derde maal de Erasmus Sprints plaatsvinden. Unieke roeiwedstrijden op de semi-permanente roeibaan op de Kralingse Plas, vrijwel in het centrum van de Maasstad. Dit jaar extra feestelijk vanwege het 31e lustrum van de KR & ZV ` De Maas'. Toproeiers aan de start.

Enige dagen tevoren is de Dienst Sport en Recreatie onder leiding van Theo Valk, druk met het uitleggen van de wedstrijdbaan. Het is een 8-ploegenbaan. Hiervoor worden 9 staalkabels getrokken, van elk 1300 meter lang. De kabels worden bevestigd aan stalen palen die aan weerszijde van de plas zijn geslagen. De stalen kabels worden afgezonken tot op de bodem van de Plas (1,40 meter diep). Voor de markering van de wedstrijdbanen worden aan de kabels in totaal 1370 boeien in verschillende kleuren geknoopt.
De baan is uniek omdat het een demonteerbare baan is (na gebruik weer oprollen en weghalen) en vanwege zijn ligging: in één van de lommerrijkste wijken van de havenstad Rotterdam. Daarbij gaat het hier om een roeibaan die voldoet aan de eisen van de internationale roeifederatie (FISA) met een afmeting van 1000 meter. Wedstrijden die hier gehouden worden tellen bovendien mee voor het KNSRB (studenten-)sprintklassement.

Het roeitoernooi bestaat uit een aantal 1000 meter wedstrijden in zowel skiffs, 2-en, vieren als achten; door junioren, studenten en veteranen; en ook mindervalide roeiers gaan de strijd aan.
Bijzonder is de (Alcoa) Erasmus Sprintwedstrijd omdat roeiers van verschillende leeftijd en geslacht in verschillende boottypes en in welke samenstelling dan ook door een ingenieus startsysteem met tijdcorrectie, tegen elkaar roeien. Dit zorgt voor een spannende strijd tot op de eindstreep.
In 2006 zullen een groot aantal Toproeiers aan de start verschijnen. Waaronder de Nederlandse Junioren 4 en de 8, die op de WK in augustus dit jaar op de Bosbaan nog zulke hoge ogen hebben gegooid. Ook Nederlandse toppers die op de Coupe de la Jeunesse hoog hebben gescoord. Van de Seniorenroeitop starten wereldkampioenen 2005 in de twee zonder en de bronzen medaillewinnaars dubbeltwee op de WK 2006. Bij de achten verschijnen aan de start de twee Minerva 8-en: toproeiers van de KNRSB.

Wethouder van Financiën, Sport en Buitenruimte, de heer L. Bolsius, zal winnaars van diverse wedstrijden huldigen op het erevlot van de zeillocatie van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging "De Maas" aan de Kralingse Plaslaan 121.

De organisatie is in handen van de stichting Erasmus Sprints, die na succes van de gelijknamige Sprintwedstrijden op de Nieuwe Maas in 2003, geijverd heeft voor aanleg van een roeibaan in Rotterdam. In de stichting participeren nu leden van de KR & ZV `De Maas' en de Studentenroeivereniging `Skadi'.





Stichting Erasmus Sprints