Ingezonden persbericht

Vloot over de Vliet 2006, thema Mozart 250 jaar

Datum: augustus 2006
Afzender: Geniet van de Vliet / Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland ondersteund door de Provincie Zuid-Holland

De negenjarige Mozart ( 1756-1791) in Holland
.Laat ik u één ding verzekeren: we gaan niet naar Holland', schreef Leopold Mozart in 1764 in een van zijn brieven. De vader van de negenjarige Wolfgang Amadeus was toen al bijna een jaar met zijn vrouw en twee wonderkinderen op reis. De Mozarts trokken door Belgie, Frankrijk en Engeland, maar belandden in 1765 toch in Nederland. Op hun reis van Rotterdam naar Den Haag reisde de familie in september 1765 per 'Trek schuyt' over de Vliet, destijds de watersnelweg tussen Delft en Leiden.

Vloot over de Vliet 2006 reist mee met van de Mozarts op 16 en 17 september
In 2005 volgde de Vloot over de Vliet de Pelgrimfathers die vanuit Leiden naar Amerika vertrokken. Het bracht duizenden toeschouwers op de been.
Dit jaar vaart de vloot van zo'n 30 historische schepen van Delft -via Leidschendam-Voorburg- naar Leiden. Stevenaak de Helena, Luxe Motor Knapzak, een Friese Snik, een Skûtsje, Westlanders, Sleepboten, ze zijn allemaal van de partij.
Op zaterdag 16 september vertrekt de Vloot vanuit Delft richting Leidschendam-Voorburg. De opvarenden van de schepen vallen daar met hun neus in de boter; de Vlietdagen, een driedaags waterfestijn, concentreert zich rond de sluis van Leidschendam en het oude centrum in Voorburg.
Op zondag 17 september stomen de schepen op naar Leiden.

Meevaren
Belangstellenden kunnen op een van de schepen meevaren, zowel van Delft naar Leidschendam op zaterdag als van Leidschendam naar Leiden op zondag. De kosten hiervoor zijn per dag E 12,50 per persoon en E 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. Aanmelden kan via www.genietvandevliet.nl. Op de dag zelf kan het vervoersbewijs worden afgehaald bij de uitgiftestand.

Gelegenheidsorkest!
In zowel Delft, Leidschendam-Voorburg als Leiden wordt op het met de schepen meevarende pontonpodium een bijzonder concert van Mozart ten gehore gebracht. Onder begeleiding van dirigent Martin van der Burg is een gelegenheidsorkest samengesteld. Dit Vlietorkest bestaat uit verschillende amateurs en (semi-) professionals die een ouverture en symfonie van deze getalenteerde componist uitvoeren. Het publiek wordt verzocht zelf stoeltjes mee te nemen.

Programma Vloot over de Vliet 2006, thema Mozart 250 jaar

Zaterdag 16 september
9.00 - 10.00 Vervoersbewijs kopen of afhalen bij Uitgiftestand op de Hooikade
11.00-12.30 Concert door Vlietorkest op ponton in de Kolk
13.00 Opening Vloot over de Vliet door mw.Lennie Huizer (gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland)
13.30 Vertrek van Vloot over de Vliet uit Delft
15.00 Eerste schepen komen aan bij de sluis van L'dam
16.00 - 16.30 Theateruitvoering op het ponton bij de sluis
19.30 - 20.30 Concert op ponton bij park Hofwijck te Voorburg

Zondag 17 september
9.00 - 10.00 Vervoersbewijs kopen of afhalen bij de uitgiftestand op de kade bij de L'dam sluis.
11.00-12.30 Concert door Vlietorkest op ponton bij de L'dam sluis
13.00 Vertrek van de Vloot over de Vliet uit L'dam-Voorburg
16.00 Eerste schepen komen aan in de
Zijlsingel, Leiden
16.30 - 18.00 Concert door Vlietorkest op ponton in de Zijlsingel voor het Ankerpark

Kader
Vloot over de Vliet 2006 is evenals Vloot over de Vliet 2005 ontwikkeld door Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland ondersteund door de provincie Zuid-Holland en valt onder ŽGeniet van de VlietŽ, een overkoepelend initiatief, gericht op de Vliet, het eeuwenoude vaarwater tussen Leiden en Delft. De provincie maakt de Vliet tot speerpunt in de Agenda Vrijetijd 2006-2010.

Uitvoerende organisatie in opdracht van Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland is bureau Op Koers! BV.

www.genietvandevliet.nl
Op Koers! Bv
Koningin Wilhelminahaven ZZ 21
3134 KG Vlaardingen
tel. 010-4602640
info@genietvandevliet.nl

---- --

Dirigent Martin van der Brugge

---

Martin van der Brugge (1966) behaalde zijn diploma orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium in 1990 en zijn diploma koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 1994. Hij volgde onder meer lessen bij Arie van Beek, Jan Boogaarts en Ed Spanjaard. Tevens nam hij deel aan internationale masterclasses, waaronder de Wiener Meisterkurs ,onder leiding van Julius Kalmar. In 1993 nam hij deel aan het internationale dirigentenconcours Dinu Niculescu in Braçov (Roemenië) en kwam tot de halve finale.

Naast het dirigeren heeft hij met succes de eerste Masterclass voor dirigenten in Bulgarije georganiseerd. In 1996 heeft hij in Bulgarije ook concerten gegeven met het Vidin Philharmonic Orchestra, waarvan hij vaste gastdirigent was.

Het afgelopen seizoen was Martin benoemd gastdirigent van het Mersin State Opera and Ballet in Turkije. Verschillende producties, waaronder Rigoletto van Verdi zijn onder zijn leiding uitgevoerd. Komend seizoen is hij, ook in Turkije, gastdirigent van het Presidential Symphony Orchestra of Ankara.

---- --