NMBS

Nacht van het Openbaar Vervoer

09/09/2006

Antwerpen en Brussel volgeboekt

Trein-Tram-Busdag (TTB-dag) begint dit jaar al s nachts. Een aantal grote stations worden tijdens de nacht van 16 op 17 september omgetoverd tot echte fuifsites. In Brussel, Antwerpen en Brugge worden er optredens en DJ-sets georganiseerd, specifiek gericht op een jong publiek. Het geplande evenement in Namen is afgelast. De toegang tot de Nacht van het Openbaar Vervoer is helemaal gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. De plaatsen voor Antwerpen-Centraal en Brussel-Centraal die via www.nmbs.be konden worden gereserveerd vlogen in enkele dagen tijd allemaal de deur uit.

TTB-dag heeft een lange traditie. Al 23 jaar is het de dag bij uitstek om het openbaar vervoer uit te testen, met een enkel voordelig ticket waarmee men onbeperkt kan treinen, bussen en trammen. TTB-dag vindt dit jaar plaats op zondag 17 september.

Aan TTB-dag wordt dit jaar voor het eerst de Nacht van het Openbaar Vervoer gekoppeld. Het BIVV en de NMBS-Holding organiseren met de steun van de Nationale Loterij tussen zaterdagavond 22 uur tot 5 uur zondagmorgen muziekevents in vier grote stations: Antwerpen-Centraal, Brussel-Centraal en Brugge (in Brugge tussen 18 en 22 uur). (Het geplande evenement in het station van Namen wordt uitgesteld naar een latere datum omdat de politie en de brandweer de veiligheid niet konden garanderen door het samenvallen met de Fêtes de Wallonie.) Om de optredens te bereiken kan men gebruik maken van zijn TTB-ticket, want die zijn al geldig vanaf zaterdagavond 19.01 uur tot zondagavond laat.

Dit volledig nieuwe initiatief illustreert het jong en dynamisch imago dat het openbaar vervoer vandaag uitstraalt. Het richt zich in het bijzonder op een jeugdig publiek, wat ook de doelgroep is van een opvallende recruteringscampagne die die nacht van start gaat. Het evenement maakt ook duidelijk dat de rol van grote stations is geëvolueerd: ze zijn een levend onderdeel van de stad waar niet alleen treinreizigers maar ook alle inwoners en voorbijgangers welkom zijn.

Het programma van de Nacht van Het Openbaar Vervoer bestaat uit een lange lijst optredens van bekende groepen en DJ-s.

In Antwerpen-Centraal vinden tussen 22 en 5 uur gratis optredens plaats van Sioen, An Pierlé & White Velvet, Flip Kowlier, Zornik, Zohra, Dr. Lektroluv, Hermanos Inglesos en Sven Van Hees. Er is plaats voor 3 250 fuivers.

Om de feestvierders vlot naar huis te brengen, legt De Lijn in Antwerpen nachtbussen in die tot 6.30 uur s morgens zullen rijden. Het gaat over zeven lijnen: naar Hoboken, Merksem/Ekeren, Deurne Zuid, Deurne Noord, Mortsel/Edegem, Wilrijk en Linkeroever/Zwijndrecht. De bussen rijden om het uur.

In Brussel-Centraal worden de bezoekers tussen 22 en 5 uur s morgens in de hal getrakteerd op een heuse party. Duizend jongeren zijn er welkom voor gratis dj-optredens van DJ Goldorak, Ugo Castellucci, Emmanuel Santarromana, Korova Sound System en Geoffroy.

In Brugge doet het stationsplein zaterdagavond dienst als podium voor optredens van Janez Detd, Das Pop en t Hof van Commerce. De geluidsinstallatie wordt hier vroeger op de avond opengedraaid: de optredens vinden plaats tussen 18 en 22 uur.

De optredens op de drie locaties zijn stuk voor stuk gratis, maar het aantal plaatsen is natuurlijk beperkt. Meer informatie is te vinden op www.nmbs.be.

""