Generaties wandelen samen tegen dementie

Stichting alzheimer nederland

Landelijke Memory Walk 2006 op 17 september in Den Haag

Stichting Alzheimer Nederland organiseert op zondag 17 september 2006, net voor Wereld Alzheimer Dag, de landelijke Memory Walk. Met de Memory Walk vragen wandelliefhebbers, mensen met dementie en hun familieleden en verzorgers al wandelend aandacht voor dementie in Nederland. Tevens brengen deelnemers zo geld bijeen voor het goede doel. Vanwege het themajaar '100 jaar Alzheimer' krijgt de Memory Walk dit jaar een extra feestelijk karakter. In Den Haag zorgen niemand minder dan zanger Lee Towers en de vrouwelijke rapper Lady Di voor een muzikale warming-up.

Alzheimer Nederland organiseert de Memory Walk 2006 in samenwerking met de KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland, in het bijzonder de Wandelsportvereniging SDS Den Haag, het World Forum Convention Center en woonzorgcentrum Bosch en Duin.

100 jaar Alzheimer
Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de volksziekte Alzheimer door de Duitse arts Alois Alzheimer werd beschreven. Rondom Wereld Alzheimer Dag, op 21 september, lopen over de hele wereld mensen een Memory Walk. De wandeling bestaat al sinds 1989 en wordt in Nederland voor de derde keer georganiseerd. De landelijke wandeling is in Den Haag. Ook zijn er regionale wandelingen. Op zondag 17 september in Nunspeet en op zaterdag 23 september in Groningen, Meppel, Middelburg en Sneek.

Wandelroutes langs woonzorgcentra
In Den Haag is de start van de Memory Walk 2006 bij het World Forum Convention Center. Er zijn zes wandelroutes uitgezet; voor scholieren twee korte wandelingen van 5 en 7 km en voor de geoefende wandelaar drie routes van 10, 15 en 20 km. De wandelingen voeren in Den Haag en Scheveningen langs prachtige bossen en parken. Voor mensen met dementie en hun familie is er zelfs een korte route van 3 km. Deze speciale wandelroute loopt via de woonzorgcentra Bosch en Duin, Het Uiterjoon, Westhof, Deo Gratias en Eshoeve. Uiteraard zal er voldoende assistentie langs de route aanwezig zijn. De finish van de Memory Walk 2006 is bij woonzorgcentrum Bosch en Duin.

Jong en oud kan zich aanmelden
Iedereen die van wandelen houdt kan deelnemen. Kinderen en ouders, maar ook opa's en oma's. Juist ook mensen met dementie en rolstoelers zijn welkom. Aanmelden voor de Memory Walk 2006 kan digitaal via www.alzheimer-nederland.nl/memorywalk2006. Meer informatie is te vinden op deze website of bel 030 - 659 69 17. Inschrijven en betalen kan op zondag 17 september tussen 10.00 en 11.00 uur bij het World Forum Convention Center (Congresgebouw), Churchillplein 10, in Den Haag. Het inschrijfgeld bedraagt euro 3,50. Om 11.00 uur start de muzikale warming-up met entertainer Lee Towers en rapper Lady Di. De start van de Memory Walk 2006 is om 11.30 uur.

Wandelen verkleint kans op dementie
Wandelen bevordert de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Zintuigen worden aangesproken en sociaal contact gestimuleerd. Daarbij bevorderen lichamelijke inspanning en buitenlucht een gezonde nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ten minste drie kilometer per dag lopen, later vijftig procent minder kans op dementie hebben.

Dementie en de ziekte van Alzheimer
Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

Alzheimer Nederland
Stichting Alzheimer Nederland helpt dementerende mensen en hun familie te leven met dementie. Met voorlichting en hulp aan patiënten, familie en directe verzorgers. Hierbij spelen de bijna vijftig regionale afdelingen en meer dan 1.500 vrijwilligers een belangrijke rol. Alzheimer Nederland behartigt collectieve belangen en subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland
De naam 'KNBLO' staat voor Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. De sportbond richt zich al vele jaren op de promotie, organisatie en ontwikkeling van de georganiseerde wandelsport. Naast de regionale afdelingen zijn er 650 verenigingen bij de KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland aangesloten (www.wandel.nl). [31)

Noot voor de redactie,