Gemeente Roermond

Expositie 'Quilt Art 20'

'Quilt Art 20'
De expositie 'Quilt Art 20' markeert het 20-jarig bestaan van de kunstenaarsgroep 'Quilt Art', een internationale groep professionele quiltmakers, die in 1985 is opgericht. De leden zijn afkomstig uit diverse Europese landen en de Verenigde Staten. Zij maken hedendaagse textielkunst gebaseerd op en geïnspireerd door de technieken en de ideeën van de klassieke quilt. De expositie laat een breed scala aan mogelijkheden van het hedendaagse quilten zien. Figuratieve elementen komen voor maar ook variaties met geometrische patronen en losse interpretaties van de techniek. Veel kunstenaars zijn de quilttechniek gaan beoefenen terwijl ze al ervaring hadden met andere technieken. Daarnaast hebben zij allen een andere culturele achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de expositie werken laat zien, die verschillend van karakter zijn. Alle 22 leden van de groep exposeren recent werk in 'Quilt Art 20': Bethan Ash, Eszter Bornemizsa, Sally-Ann Boyd, Elizabeth Brimelow, Jette Clover, Linda Colsh, Fenella Davies, Susan Denton, Ann Fahy, Mary Fogg, Dirkje van der Horst-Beetsma, Inge Hueber, Sara Impey, Bridget Ingram-Bartholomäus, Bente Vold Klausen, Jane Lloyd, Sandra Meech, Evelyn Montague, Dominie Nash, Karina Thompson, Janet Twinn en Charlotte Yde.
De expositie reist door Europa. Na verschillende plaatsen in Groot-Brittanië is Roermond de eerste plaats op de continent waar de expositie te zien is. Daarna reist ze door naar Boedapest, Kilkenny, Elzas, Yokohama, Toronto en Heidelberg. De tentoonstelling is in Roermond te bezichtigen van 17 september 2006 tot en met 7 januari 2007. Bij de expositie is een catalogus verschenen, prijs 25,-.

Draad van Ariadne
Ter gelegenheid van deze expositie gaat de kunstenaar Guus Voermans de 'Draad van Ariadne' door het museumgebouw spannen. De 'Draad van Ariadne' verbindt objecten in het museum met elkaar, die voor Voermans een speciale betekenis hebben.

Opening op zondag 17 september a.s. Ria van Els-Dubelaar, docente en publiciste op het gebied van hedendaags textiel, opent de expositie. Wim Burghouwt componeerde speciaal voor deze gelegenheid "Labyrint". Dit muziekstuk voor snaarinstrumenten gaat tijdens de opening in première.

Textiel Lab
Tijdens de expositie zal de Nederlandse exposante Dirkje van der Horst-Beetsma elke donderdag en vrijdag aan het werk zijn in de expositiezalen, behalve op 22 september en 24 november.

'Quilt Art 20'
17 september 2006 t/m 7 januari 2007 Stedelijk Museum Roermond Andersonweg 4, 6041 JE Roermond T 0475 - 333496
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11 - 17 uur; zaterdag, zondag, 26 december 14-17 uur E museum@roermond.nl
I www.museum.roermond.nl en www.quiltart.org.uk Publicatiedatum: 29.08.2006 Bijgewerkt: 29.08.2006