Gemeente Amsterdam



Israeli Cinema Now Zondag 17 september, Felix Meritis

Hoogtepunten van de nieuwe Israëlische cinema. Een blik op een gevarieerde samenleving aan de hand van een selectie van speelfilms en documentaires.

De films in dit programma verdiepen zich in het Israëlische verschijnsel van een sterk gelaagde maatschappij, geconcentreerd in een klein landje. De films gaan in op de vraag welke invloed deze pluraliteit heeft op de Israëlische cultuur als geheel. Wat hebben de verschillende culturen elkaar te zeggen?

Hedendaagse thema's

De films behandelen de voornaamste gespreksthema's in de hedendaagse Israëlische maatschappij en de verhalen die daarbij horen. De films gaan israelifilmfestival.jpg (25 Kb) over klemmende wereldvraagstukken zoals integratie tegenover assimilatie, orthodoxie tegenover secularisme en de verantwoordelijkheid van kunstenaars om deze thema's in hun werk uit te drukken.

Alledaagse werkelijkheid op het doek

Jonge Israëlische filmregisseurs geven vorm aan hun samenleving, waarbij ze op een scherpe, kritische en eerbiedige manier hun cameralens gebruiken. Deze films tonen het gewone leven, met de meest universele thema's en vertrouwde twijfels: vragen over leven, kunst, God, liefde en politiek. Ze bieden een beeld van een Israëlische werkelijkheid die u misschien nog niet kent.

Grote conflicten in het leven

Bertholt Brecht beweerde dat 'de kunst geen spiegel is die aan de werkelijkheid wordt voorgehouden, maar een hamer om haar vorm te geven'. U zult misschien verbaasd of teleurgesteld zijn over de alledaagsheid van de jongste Israëlische speelfilms, en zich afvragen waarom ze zich niet bezighouden met de grote conflicten die hun leven beheersen. Maar ze gaan wel degelijk over de grote conflicten van hun leven. Alleen zijn dat er zoveel en zijn ze niet altijd bekend bij de waarnemer van buiten. Dit programma biedt de kans om met behulp van die metaforische hamer de vooringenomenheid en onwetendheid over het leven in Israël te doorbreken.

Israeli Cinema Now vindt plaats in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Reserveringen: tel. 020 - 623 13 11
Film: EUR 6 / Passe-partout: EUR 24