Gemeente Utrecht

Zondag 17 september in de binnenstad van Utrecht

Groen licht voor de autovrije zondag!

Schonere lucht, rust en ruimte in de stad. Wilt u ervaren hoe dat is? Laat dan de auto staan en kom op zondag 17 september tussen 12:00 en 16:00 uur naar de binnenstad van Utrecht. Maak kennis met al die andere vormen van vervoer: fietsen, skaten, varen, wandelen en nog heel veel meer.

Autogebruik beïnvloedt de kwaliteit van de lucht die we inademen, de rust en de ruimte in onze woonomgeving. Als we niets doen, gaat de groei van het autogebruik onverminderd door. De hoogste tijd dus om eens stil te staan bij ons autogebruik en na te denken over schonere alternatieven. De activiteiten op de Utrechtse autovrije zondag geven voldoende gelegenheid om ideeën op te doen met een overvol programma van demonstraties, proefritjes, informatiekramen, debatten en muziek.

De middag wordt geopend door wijkwethouder Binnenstad Van Eijk met de "Groen Licht"-lunch. Vertegenwoordigers van Utrechtse politieke partijen en belangenorganisaties, zoals de Fietsersbond Utrecht, milieu- en ondernemersorganisaties, gaan het podium op om hun mening over de autovrije zondag te geven. Deelnemers en bezoekers die komen luisteren, kunnen een broodje mee-eten. Om 13:00 uur vertrekt de fietstocht van de Utrechtse Milieupunten langs de mooiste plekjes in de stad. Aan het eind van de middag, om 15:30 uur, organiseert TUMULT een debat over de Gezonde Stad. Wethouder Giesberts (verantwoordelijk voor de portefeuilles Groen en Openbare Ruimte) zal deelnemen aan het debat.

Verder kunnen bezoekers de hele middag genieten van een autovrij parcours door de Utrechtse binnenstad. Neem fiets, step, skates, driewieler of bakfiets mee en rijd een rondje door de stad. Ook op het parcours: het Brabants Fietsharmonisch Orkest, die met z'n zevenen op één fiets muziek maken, een oldtimer riksja en een bakfiets om uit te proberen.

Bij het stadhuis staan informatiekramen van onder meer deelautobedrijf Greenwheels, het Milieucentrum, de gemeente Utrecht en heel veel anderen. De Muziekboot speelt in de Oudegracht en voor de allerkleinsten staat er een luchtkussen. U kunt mee doen aan een workshop Nordic Walking, de fietsveiligheidstest, een wedstrijdje doen met de Utrechtse Fietskoeriers en een rondje 'virtueel' fietsen met de Fietsersbond. Verder rijdt er een paardentram tussen het stadhuis en het Griftpark, de zogenaamde Groenkoets.

Voor het complete programma en andere informatie over de autovrije zondag kunt u terecht op www.utrecht.nl/autovrijezondag.

De autovrije zondag wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Week van de Vooruitgang door de Fietsersbond Utrecht, Milieucentrum Utrecht, de Utrechtse Milieupunten en de gemeente Utrecht.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030 286 11 68.