Ingezonden persbericht


Burgemeester Gerd Leers van Maastricht start HAPPY-Run zondag 17 september

HAPPY-run uniek evenement 'hart lopen'

Hart- en vaatziekten zijn nog altijd doodsoorzaak nummer één. Dè remedie ertegen blijft gezond(er) leven en (meer) bewegen. Daarnaast is de medische wetenschap steeds beter in staat hartinfarcten en hersenbloedingen te voorspellen. Het Hart en Vaat Centrum van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) combineert beide zaken, voorspellen en voorkomen, tijdens de eerste HAPPY-run in Maastricht op 17 september.

HAPPY staat voor Heart Attack Prevention Program for You en is voor Nederlandse begrippen nieuwe aanpak van hart- en vaatziekten. De HAPPY-run is meer dan een loopwedstrijd van het azM naar het Vrijthof. Daar aangekomen vormen de deelnemers met z'n allen een groot levend hart en vindt een grote gezondheidsmarkt plaats. De eerste vijfhonderd deelnemers zijn vanaf 10.00 uur welkom in de serrehal het azM voor de Health Check. Circa 60 medici, laboranten, medisch studenten staan paraat om de bloedruk te meten en bloed af te nemen voor bepaling van cholesterol. De Health Check is zuiver en alleen gericht op het verkrijgen van de risico score op het krijgen van een myocardinfarct in de komende 10 jaar en is daardoor vrij beperkt. Deze Health Check is alleen gericht op deze risicoscore en is niet in staat risico's op een andere ziekten in te schatten.

Bloedsamples en risico score

De afgenomen bloedsamples worden opgeslagen voor verwerking door het laboratorium Klinische Chemie van het azM, onder leiding van prof.dr. M. van Dieijen. Deze samples worden de tweede helft van de maand verwerkt. De bepaling van het lipiden profiel in het bloed gebeurt anoniem, zodat alleen de deelnemer zelf haar of zijn profiel ziet. Wel worden de samples eveneens gebruikt voor onderzoek ter ondersteuning van het Happy Programma. Ook worden de verkregen getallen gebruikt om een beeld te krijgen over de gemiddelde kans op het krijgen van een hartinfarct van deelnemers aan de HAPPY-run.

De door de deelnemers ingevulde checklist en de waarden uit het lipiden profile geven een redelijk nauwkeurige schatting van het risico op het krijgen van een hartinfarct in de komende 10 jaar. Dit risico kan variëren van 0.1% tot 20%. Bij een verhoogd risico (5% of meer) op het krijgen van een hartinfarct is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts, of het Hart en Vaat Centrum van het azM. Indien deelnemers geen prijs stellen op de thuisbezorging van de risicoscore dient dit te worden aangegeven. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Aan de risicobepaling op het krijgen van een hartinfarct kunnen door de deelnemers geen rechten worden ontleend.

Levend HAPPY hart

Voor àlle lopers begint om 11.30 uur een gezamenlijke warming-up onder de inspirerende leiding van drs. Netty Bekkers, bekend van de ochtend-fitness uitzendingen op Radio 5. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht geeft om 12.00 uur het startschot voor de loop, die vertrekt vanaf het parkeerterrein van het azM. Bij aankomst op het Vrijthof zal de deelnemers worden gevraagd om drie keer het hartfiguur te lopen. Dit is om een levend Happy Heart op het Vrijthof te maken, bestaande uit de deelnemers van de Happy Heart Run! Bij aankomst krijgen de deelnemers een A4 aangeboden met daarop dieet en lifestyle-adviezen. Op het Vrijthof vindt een grote gezondheidsmarkt plaats met verschillende stands over voeding, gezondheid, medicatie, fitness, lifestyle en sport. Op deze markt zullen onder andere het Hart en Vaat Centrum van het azM vertegenwoordigd zijn.

Meer informatie: www.happyrun.nl

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++