Vereniging Milieudefensie

Landelijke Autovrije Dag start met ontbijtdebat in Leiden Aankondiging voor de pers

Amsterdam, 13 september 2006 --- De landelijke Autovrije Dag, op zondag 17 september, start dit jaar in Leiden. Daar organiseert Milieudefensie een ontbijtdebat met politici en het Astmafonds over de voordelen van deze dag voor mens en milieu. Tijdens de Autovrije Dag zijn achttien gemeenten door heel Nederland een dag vrij van autoverkeer. In Leiden is bijna de hele binnenstad autovrij en zijn er tientallen activiteiten. Milieudefensie zal in Leiden ook de luchtkwaliteit meten.

Met de Autovrije Dag laten gemeenten en bewoners zien dat het verkeersbeleid een stuk schoner en mensvriendelijker kan, door meer ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Bewoners worden ook bewust gemaakt hoe zij hieraan zelf kunnen bijdragen. Ze kunnen in Leiden bijvoorbeeld genieten van rust en ruimte in een 'groene oase', kinderen kunnen tekenen op straat, een bus bekijken die omgebouwd is tot heuse long, 'autodaten' etc.

In Arnhem doen dit jaar veertien wijken mee aan de Autovrije Dag door staten of gebieden af te sluiten voor verkeer en buurtactiviteiten te organiseren. Ook in Eindhoven worden vele straten afgesloten en zijn door de hele stad barbecues, kinderspelen en andere activiteiten georganiseerd. Andere deelnemers zijn steden als Utrecht, Deventer, Nijmegen en Tiel. Een compleet overzicht staat op www.weekvandevooruitgang.nl.

Wie: Milieudefensie, politici (o.a. wethouder Steegh van Verkeer uit Leiden), Astmafonds Wat: Ontbijtdebat als start landelijke Autovrije Dag Waar: Op straat voor Rapenburg 73 (Hortus Botanicus), Leiden Wanneer: Zondag 17 september, start ontbijt om 10.00 uur, debat 10.30 ­11.30 uur

Volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) overlijden jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer. Milieudefensie heeft vorig jaar met metingen in Amsterdam laten zien dat een autoluw verkeersbeleid een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

De autovrije dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In deze week worden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen georganiseerd, bijvoorbeeld in Brussel, Antwerpen, Londen, Barcelona, Madrid, Berlijn, Stockholm en Parijs.