Ingezonden persbericht

Auto- én rookvrije zondag op 17 september onder het motto: Geef Leiden Lucht Leiden een dag lang zonder auto's... en asbakken!

Leiden, 14 september 2006 - Even geen uitlaatgassen, smeulende sigaretten of overvolle asbakken. Het centrum van Leiden is op zondag 17 september niet alleen auto- , maar ook rookvrij. De gemeente Leiden en het Astma Fonds hebben de plaatselijke horeca-eigenaren opgeroepen een dag lang hun zaak rookvrij te houden. Dit alles in het kader van de actie 'Geef Leiden Lucht'; een gezamenlijk initiatief van het Astma Fonds, Milieudefensie, het Platform Gehandicapten Leiden, de Fietsersbond, en plaatselijke politici. Met ondersteuning van de gemeente Leiden en KHN (Koninklijke Horeca Nederland).

Inmiddels hebben zo'n 25 horecaondernemers toegezegd aanstaande zondag de sigaret, sigaar en pijp in de ban te doen. De horecaondernemer die dit op de meest creatieve manier doet, komt in aanmerking voor een prijs. Een deskundige jury, met daarin Astma Fonds directeur Michael Rutgers, zal de deelnemers nog diezelfde dag beoordelen. De officiële prijsuitreiking door wethouder John Steegh zal plaatsvinden op vrijdag 22 september.

Schone lucht belangrijk voor gezondheid
De jaarlijkse autovrije zondag wordt georganiseerd in een breder kader. Het is een Europees initiatief, waaraan een groeiend aantal steden meedoet. Ook Leiden wil aandacht vragen voor het belang van schone lucht. Daartoe vinden er allerlei sportieve en milieuvriendelijke activiteiten plaats in de autovrije straten in de binnenstad. Het Astma Fonds levert graag een bijdrage aan deze dag. "Schone lucht is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Vandaar dat we het initiatief autovrije zondag willen verbreden met het rookvrij maken van de horeca. Gelukkig hebben al heel veel horeca-eigenaren positief gereageerd op onze oproep. En ik hoop dat er nog meer zullen volgen. De deelnemers krijgen van ons posters en ballonnen waarmee ze kenbaar kunnen maken dat hun zaak op 17 september rookvrij is. Het zou natuurlijk mooi zijn als horeca-eigenaren ook na deze zondag eens wat vaker hun zaak rookvrij zouden houden. Overigens kloppen we in politiek Den Haag al jaren op deuren voor een algeheel rookverbod in de horeca. Ondanks allerlei ventilatiesystemen is dat de enige manier om horecamedewerkers en consumenten te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. Alles bij elkaar hoop ik en verwacht ik dat deze auto- en rookvrije dag een succes wordt", aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.


Noot voor de redactie,