Ingezonden persbericht


14949f0.gif

Persuitnodiging: Zweedse verkiezingen, lessen voor Nederland?

Aanstaande zondag 17 september zijn er nationale verkiezingen in Zweden.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) houdt op donderdagavond 21 september een expertmeeting over de uitslag van deze verkiezingen en over de vraag wat Nederland kan leren van het Zweeds model.

Het belooft spannend te worden. De sociaaldemocratische partij is in Zweden, met uitzondering van enkele korte periodes, al zo n 80 jaar aan de macht. Vier oppositiepartijen hebben een alliantie gesloten. Een wisseling van de macht lijkt niet uitgesloten, in de peilingen staan de opponenten fifty-fifty of volgens sommige peilingen zelfs op voorsprong. Wat betekent de uitslag voor het vermaarde Zweedse sociaaleconomische model?

Tijdens de expertmeeting wordt in twee rondes aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:


1. Welke thema s speelden een belangrijke rol bij de Zweedse verkiezingen? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Zweedse stemwijzer Vahlkompassen. Wat betekent de uitslag voor Zweden, voor Nederland, voor de Europese Unie?


2. Bij de komende parlementsverkiezingen in Nederland zijn de arrangementen van de verzorgingsstaat een belangrijk strijdpunt: arbeidsmarktbeleid, onderwijs, participatie van vrouwen, kinderopvang, uitkeringen, vergrijzingkosten. Daarbij lijkt de keuze te gaan tussen opschuiven naar het Angelsaksische model of naar het Scandinavische, resp. Zweedse model van verzorgingsstaat. Wat kan Nederland leren van het Zweedse model?

In debat hierover gaan Hans Magnusson, ambassadeur van Zweden in Nederland, Uwe Becker, politicoloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Tanja Gonggrijp, landenmedewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Thomas Lindblad, Zweeds politicoloog en econoom, verbonden aan de Universiteit van Leiden.

De bijeenkomst vindt plaats in het Tuinhuis van het IPP op de Prinsengracht 915, Amsterdam en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; meldt u zich alstublieft wel van tevoren aan.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie en om u aan te melden:

Jerome Scheltens, j.scheltens@publiek-politiek.nl, (020) 521 76 69 / 06-18819969