Gemeente Amsterdam



Wereldwijkfestival keert terug in de Javastraat

Voor het eerst koopzondag in de Indische buurt

Stadsdeel Zeeburg
Het Wereldwijkfestival wordt 17 september voor de vierde keer georganiseerd en keert na twee jaar Javaplantsoen weer terug naar de Javastraat. Het festival is groter dan ooit met drie muziekpodia, een kunst- en informatiemarkt, een braderie, kinderactiviteiten, sport- en spel en de allereerste koopzondag in de Indische Buurt.

Het Wereldwijkfestival is hét festival van de Indische Buurt en wordt voor en door bewoners georganiseerd. Drie podia staan verspreid over de Javastraat met op de hoek van de Sumatrastraat het hoofdpodium. Bekende acts als De Fouradi's die binnenkort met hun CD uitkomen en het Gospelkoor Deliverance dat onlangs meedeed aan het Gospelfestival in de Pepsi Stage doen dit jaar mee, maar we zien ook het Hammond Soul Jazz project en Turkse pop met Leylim. De presentatie is in handen van Stand Up Comedian Soundos.

Muziek

Ter hoogte van de Berlage blokken komt een akoestisch podium, met klassieke muziek van de conservatoriumstudenten die in die blokken wonen, maar ook een rapworkshop en traditioneel Arabische muziek. Helemaal aan de andere kant van de Javastraat bij café Gijs de Rooy, staat een javastraat244x244.jpg (88 Kb) karaokepodium.

Zelf actief

Ook de rest van het programma is uiterst gevarieerd. Zo kun je leren buikdansen, je laten masseren, Marokkaanse thee drinken, schaken en dammen, schilderen en knutselen, luisteren in de verhalentent of zelf een verhaal of gedicht voordragen. Daarnaast is er een braderie, een kunstmarkt en een informatiemarkt. En is het de allereerste keer dat de winkels in de Javastraat op een zondag open gaan.

Wethouder enthousiast

`Het festival wordt nu voor de vierde keer gehouden en is groter dan ooit. De ondernemers uit de Javastraat zijn er dit jaar bij betrokken. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen komen zeker aan hun trekken en ik denk dat ik zelf ook een nummertje ga karaoken', vertelt wethouder Fatima Elatik enthousiast. Ze prijst ook de vrijwilligers die meehelpen bij het organiseren van het festival.

Het Wereldwijkfestival maakt deel uit van het project Buurtpromotie Indische Buurt, een initiatief van stadsdeel Zeeburg, woningcorporatie de Alliantie en de ondernemersvereniging Javastraat e.o. en wordt medegefinancierd door de Europese Unie.