Ingezonden persbericht


Bericht

Hierbij treft u
de vervolg-vragen die de VVD heeft
gesteld over het JOP aan de Sibeliusweg.

Voor
informatie: Josien van Cappelle, 06-36119360

Betreft: art 42. vragen; vervolg Jop
Sibeliusweg

Geacht college,
U heeft aangegeven het met de
fractie van de VVD eens te zijn dat de
jongeren bij de Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) aan de Sibeliusweg hun leven moeten beteren. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat u, helaas tot op heden zonder voldoende resultaat, de situatie rondom het JOP heeft geprobeerd te verbeteren.

Uw antwoorden, en reacties die wij van
bewoners uit de wijk hebben ontvangen, geven de VVD-fractie aanleiding tot het stellen van
vervolgvragen. Hieruit blijkt namelijk dat, zoals wij natuurlijk allemaal allang weten, de problematiek van overlastgevende hangjeugd zich niet beperkt tot het JOP aan de Sibeliusweg maar op ook diverse andere plekken in de wijk voorkomt. Ook lijkt het erop dat de overlast steeds meer toeneemt.

De VVD vindt dat het
afgelopen moet zijn met de "harde" overlast door jongeren in 's Gravenland. Voor alle duidelijkheid, met "harde" overlast bedoelen wij openbaar drank- en drugsgebruik, geluidsoverlast na 22.00 uur, grof taalgebruik en bedreigingen naar andere burgers en rotzooi (waaronder graffiti).

Burgers moeten tegen
dergelijke "harde" overlast worden beschermd. Als burgers bedreigd worden moet de overheid ingrijpen. Ons bereiken geluiden dat burgers geen aangifte of melding van overlast bij de politie meer durven te doen uit angst voor represailles. Dat betekent dus ook dat het niet voldoende (meer) is om af te gaan op de meldingen bij de politie. De overheid mag de burger niet aan zijn lot overlaten, maar zelf actief de overlast aanpakken. Kortom, voor
VVD-fractie is de maat vol in
's-Gravenland.

Wij
gaan er dan ook van uit dat het college ervoor zorgt dat het op korte termijn, binnen een half jaar, afgelopen is met de "harde"overlast in 's-Gravenland. Kunt u daarmee instemmen?

Wij
gaan ervan uit dat u aangeeft welke maatregelen u gaat nemen om de bewoners van 's-Gravenland van deze "harde" overlast te bevrijden. Voor ons is hierbij ook van belang dat de door deze jongeren aangerichte schade wordt verhaald op hen, of op hun ouders.

Kunt
u aangeven op welke andere plekken in Capelle ook sprake is van dergelijke harde overlast?
U heeft aangegeven dat de
bank voor de plaatselijke snackbar op aanraden van de politie is weggehaald om de overlast door jongeren te beperken. Uit vele reacties die wij hierop kregen klinkt begrip door voor de omwonenden, maar volstrekte onbegrip over deze actie van de gemeente. Gedrag dat over de schreef gaat moet gecorrigeerd worden, niet getolereerd! De
VVD-fractie is dan ook van mening dat de
bank teruggeplaatst moet worden, en de eventuele overlast aangepakt moet worden.

Welke
mening heeft u hierover?
Ook zijn wij niet tevreden
over het optreden van Linc in de wijk. Linc vinden wij een duidelijke partij in het oplossen van de overlast gevende hangjeugd. In uw antwoord geeft u aan dat Knop-op op de door de VVD gewenste vrijdagavond niet open ging uit angst voor jongeren. Volgens ons is dat de wereld op zijn kop. Linc is in onze ogen juist de organisatie die met jongeren, en ook de moeilijke, om zou moeten kunnen gaan!

Bent
u het met ons eens als wij stellen dat Linc blijkbaar niet voldoende op haar taak is toegerust, en dat zij in 's Gravenland op het gebied van jongeren onvoldoende presteert? Welke maatregelen wilt u in dat geval treffen?
Naast de
"harde" overlast is het duidelijk dat binnen de wijk de tolerantie tussen jong en oud te wensen overlaat. Voetballende jeugd maakt volgens sommigen al gauw teveel lawaai, een groepje jongeren wordt al gauw als bedreigend gezien. Activiteiten zoals lopende vuurtjes proberen hierin verandering te brengen.

Bent
u van mening dat op dit moment voldoende maatregelen genomen worden om te waarborgen dat 's-Gravenland ook over een paar jaar, wanneer er nog meer jongeren in de wijk wonen, een prettige woonomgeving is? Zo niet, welke maatregelen wilt u treffen?