Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon, de Ronde en Timmerman in wereldbeker

17/09/2006

Donaueschingen, 17 september 2006
Vierspanrijders Ysbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) hebben zich gekwalificeerd voor de FEI indoor wereldbeker vierspannen. Theo Timmerman eindigde in de laatste kwalificatiewedstrijd in het Duitse Donaueschingen op de tweede plaats en wist hiermee net voldoende punten te verzamelen om zich voor deze prestigieuze serie te plaatsen.

Timmerman begon de internationale vierspanwedstrijd goed door de dressuur op zijn naam te schrijven. In de marathon eindigde hij op de zevende plaats, maar wist desondanks de leiding in het tussenklassement te behouden. Een afgeworpen balletje en een paar tijdfoutjes in de vaardigheid kostten hem echter de overwinning, die werd opgeëist door de Hongaar Joszef Dobrovitz. Timmerman klom met deze tweede plaats naar de gedeelde elfde positie in het wereldbekerklassement, waarbij de beste tien menners in aanmerking komen voor deelname aan het wereldbekercircuit. Doordat de kersverse wereldkampioen Felix Marie Brasseur van deelname aan de wereldbeker afziet en Timmerman betere resultaten boekte dan Jozsef Bozsik die op hetzelfde puntentotaal eindigde, werd de wereldbekerdeur voor Timmerman geopend.

Koos de Ronde eindigde op de vierde plaats in het 23 deelnemers tellende veld. In de marathon, waarbij in een van de hindernissen de Donau als doorgang genomen moest worden, moest hij Mark Weusthof en de Duitser Ludwig Weinmayr voor laten gaan. De Ronde eindigde op de vijfde plaats in de wereldbekerstand.

Weusthof (Rossum, Ov.) behaalde in het eindklassement in Donaueschingen de achtste plaats, Ton Monhemius (Halfweg) werd elfde, bij Harry de Ruyter (Kessel, L.) kantelde het rijtuig in een van de hindernissen waardoor hij niet verder kwam dan de 20e plaats. Titelverdediger Ysbrand Chardon kwam niet aan de start in Donaueschingen aangezien hij zich eerder in het seizoen al had gekwalificeerd.

De wereldbekercompetitie bestaat uit zeven wedstrijden plus een finale. Jumping Amsterdam staat na een aantal jaren van afwezigheid weer terug op de wereldbekerkalender. Chardon start in Hannover (26-29 oktober), Geneve (7-10 december), Mechelen (26-30 december) en Leipzig (18-21 januari). De Ronde neemt deel in Stuttgart (15-19 november), Stockholm (1-3 december) Geneve en Amsterdam. Theo Timmerman start gedurende zijn eerste wereldbekerseizoen in Geneve, Leipzig en Amsterdam.

Naast het Nederlandse drietal, dat onlangs tijdens het WK in Aken de bronzen teammedaille won, nemen de Hongaren Dobrovitz, Juhasz en Bardos deel, aangevuld met de Zwitsers Ulrich en Würgler, de Belg Gert Schrijvers en de Zweed Tomas Eriksson. Chardon en de Ronde rijden als top-vijf menners vier wedstrijden waarvan zij het slechtste resultaat mogen schrappen. De overige deelnemers rijden drie wedstrijden. De beste vijf menners van de stand na Amsterdam kwalificeren zich voor de finale in het Zweedse Gothenburg (24-25 februari 2007). Bron: KNHS/CVT