D66

www.d66.nl - Koningin geen rol meer bij formatie



D66-Kamerlid Boris van der Ham en GroenLinks-Kamerlid Wynand Duyvendak dienen een voorstel in voor een door de Tweede Kamer gekozen formateur. Als dit voorstel wordt aangenomen kan het al na de komende verkiezingen van 22 november worden ingevoerd.

Het voorstel houdt in dat bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Tweede Kamer een kandidaat formateur of informateur wordt gekozen. Deze wordt vervolgens ter benoeming voorgedragen aan de Koningin. Mocht een voorgedragen en benoemde (in)formateur niet slagen in zijn opdracht dan kan de Kamer opnieuw een (in)formateur ter benoeming voordragen. De indieners menen dat het proces van de formatie hierdoor opener wordt. Van der Ham en Duyvendak: "Nu vindt de uitwisseling van argumenten rond de formatie vaak in beslotenheid plaats. Met dit voorstel zullen de politieke partijen in het debat duidelijk hun voorkeur moeten geven voor de te vormen coalitie. Het is een beperkte, maar belangrijke stap in de goede richting."

In de praktijk is de formateur ook de kandidaat voor het premierschap. Door dit voorstel krijgt de volksvertegenwoordiger indirect dus meer invloed op wie uiteindelijk de Minister-President wordt.

Het voorstel van Van der Ham en Duyvendak is betrekkelijk eenvoudig in te voeren. Slechts het zogenaamde 'Regelement van Orde' van de Tweede Kamer hoeft te worden aangepast. Er hoeft dus geen tijdrovende ronde gemaakt te worden langs de Raad van State. D66 en Groenlinks hopen op de steun van SP, LPF, VVD en de PvdA. Met name de VVD en PvdA hebben zich de laatste paar jaar gevoelig getoond voor een andere formatieproces. D66 en Groenlinks hopen dat ze dat nu waar maken.

17-9-2006 19:58