Nederlandse recordpoging Freediven op 17 september in Heemstede


6.00 minuten op 1 hap lucht; of als een vis door het water gaan

HEEMSTEDE, 20060906 -- Het gaat hier om het leren freediven of persluchtduiken bij Duik Team Holland (DTH). Dit is een duikvereniging met naast de persluchtduikers een snelgroeiende groep enthousiaste freedivers. Deze mensen vinden het leuk om zonder perslucht achter vissen aan te gaan, om hun angst voor water te overwinnen, hun eigen grenzen te verkennen of ontspanning te vinden in deze hectische maatschappij in het water. Je kunt het allemaal leren bij DTH. Op 17 september is er een open dag om je kennis te laten maken met deze beide takken van sport.

Freediven is een hele oude sport, die ook in Nederland steeds populairder wordt. De groep freedivers bij DTH heeft hele verschillende instellingen. Er is een grote groep die het leuk vindt om te kijken hoe lang die onder water kan blijven op een geheel ontspannen manier. Tijden van 5 á 6 minuten worden hierin gehaald! Sommigen vinden het juist leuk om te kijken hoe ver ze al zwemmend komen of zoeken het buitenwater op om te kijken hoe diep ze komen. Natuurlijk op een hele veilige manier. Er zijn al verschillende Nederlandse records gebroken door mensen van deze vereniging. Zo is het diepterecord, waarbij je op 1 teug lucht zo diep mogelijk langs een lijn zwemt, keert en weer omhoog zwemt, in handen van DTH-lid Nanja van den Broek. Dit betreft een diepte van maar liefst 56 meter! Zij is een van de leden die instructies geeft aan nieuwe leden en als Nederlands kampioene ben je daarbij in goede handen.

Anderen vinden het heerlijk om met of zonder " hinderlijke" persluchtapparatuur achter de vissen aan te gaan. Veel van de leden geven ook aan dat ze veel baat bij de sport hebben omdat het ontspant en erg goed is voor je zelfvertrouwen. Je staat verstelt wat je zelf immers kan. Bij een introductie is het heel normaal dat mensen twee keer zo lang onderwater kunnen blijven dan ze zelf hadden gedacht!

Wat doen we allemaal bij DTH voor duikers en freedivers? Naast het geven van opleidingen voor zowel duikers als freedivers, wordt er veel voor en door de leden georganiseerd. Zo staan er voor het aankomend seizoen al heel wat activiteiten gepland. Zo worden er buitenduiken, duikkampen en wedstrijden georganiseerd, introducties gegeven, een avond worden er allerlei workshops verzorgd, er worden gastlessen gegeven door o.m een yogadocente en wordt je techniek regelmatig op video opgenomen en daarna geanalyseerd. Maar bovenal is de groep gezellig en wordt er regelmatig in het clubhuis onder het genot van een borrelnootje nagekletst over (free)-dive avonturen.

De open dag is het evenement waarbij we een voorproefje geven van alles wat er dit jaar op het programma staat. Zo kun je op een speelse manier in het zwembad merken dat je al veel langer onder water kan blijven dan je verwacht en wordt er ook een recordpoging gewaagd om het Nederlands herenrecord dynamisch met vinnen, dus zo ver mogelijk zwemmen met vinnen, te verbreken. Dit gebeurt door DTH-lid Peter Wurschy die het record van 141 meter zal proberen te verbeteren!
Daarnaast kun je je meten met de freediveleden in een kleine wedstrijd ademinhouden waarbij de freedivers natuurlijk wel een paar minuten achterstand meekrijgen. Wanneer je interresse meer uit gaat naar de mogelijkheden die het persluchtduiken je biedt kan er een introduktie duik gemaakt worden.
Als dit je goed in de oren klinkt, dan ben je van harte welkom op onze open dag op 17 september vanaf 19.30 uur in zwembad Groenendaal in Heemstede. Daarvoor (vanaf 18.30 uur) geven we in het clubhuis uitleg over ons programma. Neem zwemspullen en als je een basisuitrusting (duikbril, snorkel, loodgordel en zwemvliezen) hebt neem deze dan ook mee en beleef ook eens wat moois en ga freediven of duiken...
17 september 18.30,Zwembad Groenendaal (zij-ingang), Sportparklaan 16, Heemstede

Info: www.duikteamholland.nl, perslucht: Theo Schouten 0251-209007/ freedive: Nanja van den Broek 0252-516304





Ingezonden persbericht