Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Augustus

---

Prinses Máxima neemt 18 september 2006 boek 30 plannen voor een beter Nederland in ontvangst

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden neemt maandagmiddag 18 september 2006 in Pulchri Studio in Den Haag het boek '30 plannen voor een beter Nederland' in ontvangst.

Het boek, samengesteld door Yvonne Zonderop en Krijn van Beek, is het resultaat van de Sociale Agenda, een project van de Volkskrant, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Het boek zal haar worden overhandigd door de Deense politicoloog Bjørn Lomborg.

De dertig plannen zijn de oogst van het project "de sociale agenda". Dat project is geïnspireerd op het werk van Lomborg, die een actielijst voor de wereld opstelde. Hij vergeleek oplossingen met elkaar op basis van hun kosten en hun opbrengsten.

In Nederland heeft een panel van gerenommeerde wetenschappers een jaar lang gewerkt aan een vergelijkbare actielijst voor Nederland. Zij werden hierbij gesteund door coreferenten en enkele duizenden spontane deelnemers aan het debat over de sociale agenda.

In het boek presenteren zeven vooraanstaande deskundigen hun best denkbare plannen om de voornaamste maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Voorbeelden van deze vraagstukken zijn schooluitval, slechte publieke dienstverlening, gebrek aan onderling respect, uitzichtloze armoede en tekortschietende integratie. Deskundige critici geven daarop hun reactie.

De bundel bevat essays van René Diekstra, Jaap Dronkers, Godfried Engbersen, Gerard Keijzers, Pauline Meurs, Bowen Paulle en Jules Theeuwes.

30 augustus 2006

© RVD