Technische Universiteit Delft

Darmonderzoek
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van D. Dodou: "Colonic locomotion"

18 september 2006 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

D. Dodou | Diploma chemical engineering, Griekenland promotor | Prof.dr.ir. P.A. Wieringa (3mE)

Colonic locomotion
De doeltreffendste screeningmethode voor darmkanker is colonoscopie, maar haar toepassen als onderzoeksmethode gaat gepaard met veel pijn. Robotachtige apparaten die zich door de darmbuis kunnen trekken zijn een mogelijk alternatief. De grootste uitdaging voor deze apparaten is de voortbewegingsmethode langs de gladde en rekbare colon. Deze studie richt zich op apparaten die regelmatig schakelen tussen hoge statische wrijving voor grijpen en lage dynamische wrijving voor glijden en stelt een nieuwe methode voor om de wrijving te manipuleren. Het idee is om mucoadhesieven te gebruiken. Mucoadhesieven zijn polymeren die aan de smerende slijmlaag (mucus) die het darmoppervlak bedekt vasthechten. In vitro experimenten toonden aan dat mucoadhesieve films hoge statische wrijving met het darmoppervlak kunnen ontwikkelen. In tegenstelling tot Coulombse wrijving, wordt er een toename van statische wrijving gevonden bij een toename van de grootte van het filmoppervlak.

De vorm van de film is ook van invloed. Het is opvallend dat de wrijving toeneemt als het oppervlak, door gaten in de filmstructuur aan te brengen, afneemt. Een theoretisch model werd ontwikkeld om het wrijvingsgedrag van mucoadhesieve films te beschrijven. De rol van de vorm in de gegenereerde statische wrijving biedt nieuwe mogelijkheden qua wrijvingsmanipulatie en verzorgt nieuwe opties voor het ontwerp van het apparaat. Hoewel het onderzoek zicht richt op de voortbeweging door het darmkanaal, zouden de mogelijkheden onderzocht kunnen worden om het idee van het manipuleren van wrijving door middel van adhesieve krachten uit te breiden en in een breder gebied toe te passen. Gedacht kan worden aan situaties waar het grijpen of behandelen van zachte, gevoelige of kwetsbare objecten vereist is. De kunst is de adhesieve krachten te laten toenemen naar een niveau waar de wrijving door adhesie wordt gecontroleerd zonder het krachtplafond te overschrijden waarboven permanente bindingen ontstaan.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.