Technische Universiteit Delft

Grondwater
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van N.B. Yenigül: "Groundwater Detection Monitoring System. Design under Conditions of Uncertainty"

18 september 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

N.B. Yenigül | Master of Science in Engineering Geology promotoren | Prof.dr.ir. C. van den Akker (CiTG) en prof.dr. F.M. Dekking (EWI)

Groundwater Detection Monitoring System. Design under Conditions of Uncertainty
Vuilstortplaatsen zijn een wijd verbreidde en aanzienlijke bedreiging voor de grondwaterkwaliteit. In dit proefschrift is een methode ontwikkeld voor het ontwerp van een optimaal grondwater monitoring systeem voor stortplaatsen waarbij onzekerheid een rol speelt. Eerst, werd een beslissingsondersteunende methode gepresenteerd voor het optimale ontwerp van grondwatermonitoringssystemen wanneer onzekerheid een rol speelt. Onderzekerheden in de hydrogeologie en bronnen van vervuiling zijn in het model opgenomen door middel van Monte Carlo simulatie.

De maximale kans op detectie van de vervuilingspluim, het minimaliseren van het vervuilde gebied en de totale kosten van het monitoringssysteem (i.e. constructie, onderhoud en indien noodzakelijk saneringskosten) vormen de tegengestelde doelen. Er kwam naar voren dat het meest efficiënte ontwerp van een detectiemonitoringssysteem zou moeten bestaan uit een groot aantal putten dicht bij de vervuilingspluim. Vervolgens is een nieuwe monitoringsaanpak voorgesteld en geïmplementeerd om inzicht te krijgen hoe de efficiëntie van grondwaterkwaliteitsmonitoring verbeterd kan worden, in het bijzonder de efficiëntie van het 3-meetpunten-systeem dat volgens de regelgeving aan de minimum eisen voldoet en als gevolg daarvan wijd in de praktijk verbreid is. De essentie van deze aanpak is het verhogen van de interceptie van vervuilingspluimen in een vroeg stadium door het intrekgebied van de monitoringsputten te verbreden simpelweg door middel van continue bemaling met een klein debiet.

De resultaten tonen aan dat de efficiëntie van het monitoringssysteem significant verbetert door de toepassing van de voorgestelde aanpak. Hierna is het eerder genoemde beslissingsondersteunende model dat uitgaat van de huidige conventionele benadering van monitoring, uitgebreid door de implementatie in het model van deze nieuwe benadering van monitoring. Tot slot wordt de toepassing van beide simulatie-besluit-modellen op de Maarsbergen Stortplaats (Nederland) gepresenteerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.