Gemeente Eindhoven

Persbericht 4 september 2006, 213

Viering bevrijding Eindhoven op 18 september

De stichting 18 september heeft zich als taak voorgenomen de herinnering aan 18 september 1944 te vertalen in een boodschap waarin de Vier Vrijheden, naast de waarde van leven in vrede, vrijheid en verdraagzaamheid worden benadrukt.
De Vier Vrijheden zijn: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. De stichting 18 september streeft er naar de viering op de 18de september te blijven continueren. Om defilé en herdenking naar de toekomst veilig te stellen zal de stichting proberen zodanige vernieuwingen aan te brengen waardoor de bevolking van Eindhoven de viering waardevol blijft vinden en in grote getale blijft komen.

Zorgen om toekomst

De stichting maakt zich zorgen over de viering op lange termijn. Naar mate er meer oud-strijders, onze echte bevrijders van Eindhoven, door ouderdom wegblijven bij het defilé en de viering, wordt de ziel uit de festiviteiten genomen.

âStel dat er straks niet één oud-strijder meer kan komen, wat blijft dan over? Aan wie wil en kan de bevolking van Eindhoven dan nog haar dankbaarheid en respect tonen voor de eens herkregen vrijheid?â, stelt het bestuur zich de vraag.

Meer âjonge veteranenâ

Sinds 1995 lopen op zeer bescheiden schaal al âjonge veteranenâ uit Nederlandse vredesmissies mee in het defilé. Dat is een goede zaak. In 1940-1945 werden jonge soldaten naar het voor hen onbekende Europa gestuurd om ons te bevrijden en onze vrede te handhaven. Dat is niet anders dan dat onze âjongensâ (blauwhelmen) nu naar onbekende landen worden gestuurd om daar vrijheid te brengen en vrede te handhaven.
De dankbaarheid voor die inzet is hetzelfde.
Het bestuur van stichting 18 september is gevraagd te helpen bij de opzet van de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost. Mede door deze contacten aan te trekken hopen wij op een toename van âjonge veteranenâ in ons defilé.
Zo kan de Eindhovense burgerij haar respect tonen aan deze militairen die zich elders hebben ingezet voor die waardevolle vrijheid. Net zoals toen!

Symbool van onze oud-strijders

Voorts zijn er contacten gelegd met de buitenlandse verenigingen van onze bevrijders met het verzoek ons een militair symbool aan te reiken van hun onderdeel, bataljon of regiment.
De gedachte is dat dit symbool met groot respect wordt meegedragen in het defilé door de âjonge veteranenâ ter eeuwige nagedachtenis aan de bevrijders van Eindhoven als zij zelf door ouderdom er niet meer bij kunnen zijn.
Zo hopen we de verbinding tussen âtoenâ en ânuâ te kunnen leggen.

Geen continuering Vrijheidsfestival

Het Vrijheidsfestival was een poging de viering een andere wending te geven met nieuwe energie voor de toekomst.
Na enkele jaren experimenteren kan gezegd worden dat het festival nooit echt van de grond gekomen is.
Een poging om de viering in het weekend te concentreren om zo meer publiek te trekken was geen gelukkige keuze en gaf veel commotie bij de bevolking.
We kunnen slechts stellen dat wij deze poging met de beste bedoelingen hebben gedaan en dat we luisteren naar het commentaar daarop.

Defilé uitgebreid met mini Taptoe

Wij proberen het defilé nu meer inhoud te geven door het inbouwen van een mini Taptoe op het Stadhuisplein.
Niet na afloop van de viering zoals voorheen met het Vrijheidsfestival want dat werkte niet door de verschillende bewegingen van massaâs mensen.
Daarom wordt de mini Taptoe onderdeel van defilé en herdenking. Er worden extra tribunes geplaatst rond het plein, voor deelnemers en publiek.
Er komen show-optredens van Drumfanfare en Marionettencorps Gracia, De Tamboerijnen van de stad Eindhoven en The Band of Liberation. Het is een voorzichtige aanzet om te zien hoe de mini Taptoe overkomt op het publiek dat naar de viering komt kijken. Er zijn goede contacten gelegd met de Nationale Taptoe voor toekomstige samenwerking. Helaas kunnen bij onze viering op maandag 18 september 2006 geen militaire muziekcorpsen optreden omdat deze allen in Den haag moeten zijn ter voorbereiding op Prinsjesdag ( dinsdag 19 september).
Daar zullen we in de toekomst rekening mee moeten houden.

Een bijzonder afscheid

Nellie Wijsbek neemt dit jaar, gezien haar respectabele leeftijd, definitief afscheid,.
Zij zingt voor de laatste maal aan het slot van de viering "We'll meet again"

Freedom Lecture 2006 helaas geannuleerd

Ons doel met de Eindhoven Freedom Lecture is om internationale, aanspreekbare gasten uit te nodigen, die over de te bespreken onderwerpen echt iets te melden hebben. En onze doelgroep ( jong volwassenen en studenten) kan boeien.
Helaas heeft onze Internationale gastspreker voor 2006 kortgeleden moeten afzeggen. Dit in verband met zijn volle internationale agenda. Het is ons niet meer gelukt om op deze korte termijn een andere gelijkwaardige spreker te vinden.
In 2007 hopen wij, in samenwerking met Studium Generale / TU Eindhoven en Fontys Hogescholen, absoluut door te gaan met het organiseren van de Eindhoven Freedom Lecture.

Van herdenken naar bewustmaken

Het bestuur van de Stichting hecht er veel waarde aan het herdenken van 18 september en het vieren van vrijheid ook voor de toekomst veilig te stellen.
Tevens is ons doel jonge volwassenen ervan te doordringen dat vrijheid niet vanzelf komt en waard is om voor te strijden. Vanouds gebeurt dit door een groep jeugdige wielrenners en een delegatie scholieren van het voortgezet onderwijs naar Bayeux te zenden om daar de fakkel te gaan halen, waarmee op 18 september het vuur ontstoken wordt.
De wielrenners bestaan dit jaar uit 10 mannelijke renners van wielervereniging de Dommelstreek en wielerclub Eindhoven en twee vrouwelijke wielrensters;
namelijk Sandra Oosterbosch en Marieke Verhoeven. beide topwielrensters in Nederland.
De scholen die dit jaar meegaan zijn Scholengemeenschap Augustinianum en het Plein College Van Maerlant, beide uit Eindhoven.

Een nieuwe schoolactiviteit

Na afloop van de herdenkingsplechtigheid wordt een fakkel ontstoken die door de schooldelegaties meegenomen wordt naar de eigen scholen, waar het vuur 2 weken brandend wordt gehouden.
Tijdens deze 2 weken wordt op de scholen uitgebreid aandacht besteed aan het thema âbevrijding wereldwijd: toen en nu, hier en daarâ. Het COS Oost Brabant heeft hiervoor een programma opgesteld, dat onder meer een bezoek van veteranen van recente vredesmissies, aan de scholen omvat.
De fakkel wordt daarna steeds voor 2 weken doorgegeven aan andere scholen, waarna op 24 december de laatste scholen de fakkel naar de Eindhovense fakkeltocht brengen.
Er is dit jaar geen schooltoneel in september. Er wordt wel gewerkt aan een theatervoorstelling, waarin Eindhovense scholieren, in de vorm van zang, spel en dans, het thema âvrijheidâ gestalte geven. Omdat deze voorstelling samenhangt met de eerder omschreven activiteiten op de scholen vindt deze medio december plaats.

De Lichtjesroute

De Lichtjesroute is sinds begin 2006 een zelfstandige stichting geworden.
Hierdoor kan beter een eigen koers worden bepaald met visie voor de toekomst.
De Lichtjesroute wil met een 22 kilometer lang, met ornamenten verlicht traject, de inwoners van de regio Eindhoven een plezierige avond bezorgen.
Een essentieel gegeven hierbij is het feit dat de Lichtjesroute wordt gedragen door een groot aantal vrijwilligers, wier welbevinden in deze organisatie een vast gegeven is. Het plezier in het bedenken, fabriceren en plaatsen van de ornamenten staat hierbij voorop. Met de Stichting 18 september wordt samengewerkt om de relatie met de bevrijding te bestendigen.
Ook wil de Lichtjesroute op haar eigen wijze een bijdrage leveren aan het project Eindhoven Lichtstad van de gemeente. In samenwerking met het bedrijfsleven in de Regio Eindhoven wil men door middel van innovatieve verlichtingstechnieken, het voortbestaan van de Lichtjesroute waarborgen.
De Lichtjesroute wil het publiek welbehagen schenken met aansprekende verlichting. Daarnaast wil men de stad Eindhoven een middel aanreiken ter profilering van technologie en design. Aanvullend wil men een steentje bijdragen aan de samenwerking in regionaal verband.

Verdere informatie en achtergronden over onze activiteiten staan op onze web site: www.stichting18september.nl