Ingezonden persbericht


chinese activisten in nederland

Op 18,19 en 20 september zullen twee Chinese arbeidsrechtenactivisten een tour door Nederland maken. Tijdens hun aanwezig zal de pers in de gelegenheid worden gesteld de activisten te interviewen.

De activisten zijn in Nederland op uitnodiging van de Schone Kleren Kampagne, een campagneorganisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. De Chinese activisten zullen tijdens hun verblijf onder meer deelnemen aan een reeks debatten die wordt gehouden na de vertoning van de film China Blue. Hierin wordt een indrukwekkende clandestiene kijk achter de schermen van de Chinese kledingindustrie gegeven. De film is vanaf 14 september in een groot aantal filmhuizen te zien.

YUK YUK CHOI is al meer dan tien jaar actief op het gebied van armoedebestrijding en arbeidsrechten. Ze werkt voor Worker Empowerment, een organisatie met als doel het organiseren van arbeiders en het opzetten van zefhulpgroepen in China.
De laatste vier jaar werkte Yuk Yuk Choi in een vrijhandelszone in Shenzhen met migrantenarbeiders die te maken hebben gekregen met bedrijfsongevallen en ziektes. Binnen China vinden momenteel migratiebewegingen van ongekende omvang plaats.

JENNY CHAN werkt sinds 1996 bij het Chinese Working Women Network (CWWN), een feministische en arbeidsrechtenorganisatie. Daarnaast werkt Jenny bij SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehavior). Dit activistennetwerk doet onderzoek (onder andere naar Walmart en Disney), voert campagne en geeft voorlichting met als doel het monitoren van bedrijven en het opkomen voor arbeidsrechten in China. Op 10 september brengt de organisatie een rapport uit over de deplorabele arbeidsomstandigheden bij de toeleveranciers van Disney. Zie ook www.sacom.hk.

De debatten zullen plaats vinden in Amsterdam (18 september), Nijmegen (19 september), Tilburg (20 september) en Wageningen (20 september).

Beide activisten spreken engels. Indien u een afspraak wilt maken om de activisten te interviewen, of meer informatie over de debatten wilt, kunt u contact opnemen met Floris de Graad van de Schone Kleren Kampagne:

Schone Kleren Kampagne
020-4122785
floris@schonekleren.nl
www.schonekleren.nl