Gemeente Maassluis

Ontwerpbestemmingsplan Kapelpolder ter inzage

Vanaf 18 september tot en met 30 oktober 2006 ligt het ontwerpbestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplannen Kapelpolder" voor belangstellenden ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Tijdens deze termijn is het mogelijk zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan naar voren te brengen.

In de directe nabijheid van het centrum van Maassluis ligt het "bedrijventerrein" Kapelpolder. Het terrein wordt globaal begrensd door de Noordgeer, de Noorddijk, de Mozartlaan, de Industrieweg, de Govert van Wijnkade en de Binnenhaven. Op het bedrijventerrein bevindt zich relatief zware bedrijvigheid zoals een zand- en grindoverslag, een scheepswerf en een metaalbehandelingsbedrijf. Tussen deze bedrijvigheid bevinden zich woonbuurten. Het plangebied kenmerkt zich zodoende door een vergaande mengvorm van wonen en werken. Deze menging is historisch gegroeid.

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan plannen om te komen tot een herontwikkeling van het gebied Kapelpolder. Vooruitlopend op een volledige integrale herziening van het plangebied Kapelpolder, is er nu het ontwerpbestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplannen Kapelpolder" in procedure gebracht. Deze partiële herziening heeft tot doel om geen verslechtering op te laten treden op het gebied van veiligheid en milieu. Op basis van de op dit moment in het plangebied geldende bestemmingsplannen is vestiging van zware bedrijvigheid planologisch mogelijk. Daarnaast is ook het toegestaan om dienstwoningen op te richten. In de huidige opvattingen is een zekere scheiding van zware bedrijvigheid en gevoelige functies, zoals wonen, gewenst.

Ontwerpbestemmingsplan

Het "bedrijventerrein" Kapelpolder is in zijn opzet verouderd. Het gebied is toe aan herstructurering waarbij de functiemenging, die het gebied nu bijzonder maakt, in principe behouden dient te blijven. Vanuit een oogpunt van externe veiligheid en vanuit geluidhinder moet echter worden voorkomen, dat er situaties ontstaan die gelet op de huidige milieuregelgeving niet aanvaardbaar zijn, dan wel die toekomstige herstructurering ernstig zouden bemoeilijken. Een beperkte aanpassing van de vigerende bestemmingsregelingen moet zoveel mogelijk voorkomen dat dergelijke situaties ontstaan. Door het bestemmingsplan slechts partiël te herzien, kunnen de noodzakelijke aanpassingen op korte termijn worden vastgesteld.

Mogelijkheid tot geven zienswijzen

Tijdens de terinzageligging van 18 september tot en met 30 oktober 2006 kan een ieder een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Deze reacties dienen bij voorkeur schriftelijk te worden ingediend bij de gemeenteraad van Maassluis, postbus 55, 3140 AB Maassluis.

Ook het indienen van mondelinge reacties is mogelijk. Hiervoor dient tijdig, bij voorkeur uiterlijk een week voor het einde van de terinzageligging, een telefonische afspraak te worden gemaakt met dhr. H. Koornneef van de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer. Dat kan tijdens kantooruren via telefoonnummer 010-5931827.