Wageningen Universiteit

GROOTSE OPENING FESTIVAL WAGENINGEN - CITY OF INSECTS

Met 'insectenmuziek' en minister Maria van der Hoeven van Onderwijs

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal bij de opening van het festival Wageningen - City of Insects maandag 18 september in de Aula van Wageningen Universiteit het eerste exemplaar van het populair wetenschappelijk boek 'Muggenzifters en Mierenneukers' ontvangen. Ook burgemeester Geert van Rumund van Wageningen zal daarbij aanwezig zijn. Daarna is er een speciale voorstelling met insectenmuziek. Tijdens de festivalweek zijn er ruim vijftig activiteiten in Wageningen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Om 20.00 uur opent het festival Wageningen - City of Insects in de Aula van Wageningen Universiteit. Het festival, met dagelijks activiteiten tot en met 23 september, is tot stand gekomen dankzij het verwerven van de Academische Jaarprijs door het Laboratorium voor Entomologie onder leiding van prof.dr. Marcel Dicke. Het speciaal geschreven boek 'Muggenzifters en Mierenneukers' handelt over het opvallende èn verborgen leven van insecten, de dominante levensvorm op aarde. Tachtig procent van alle diersoorten loopt op zes poten. Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van een kwart miljoen bloeiende planten op aarde, waaronder driekwart van onze honderd voedselgewassen. Ze zijn essentieel bij het opruimen van mest, dode planten en dieren. Bijna de helft van alle insectensoorten eten andere insecten zodat zij een cruciale rol vervullen bij het voorkómen van insectenplagen. En slechts een bescheiden fractie van een half procent van de miljoenen insectensoorten levert problemen, maar die kunnen wel van grote omvang zijn, zoals sprinkhanenplagen en malaria. 'Muggenzifters en Mierenneukers' vertelt wat we werkelijk moeten weten over insecten. De overhandiging van het eerste exemplaar aan minister Maria van der Hoeven wordt gevolgd door 'insectenmuziek': 'Mieren, muggen en muziek', o.l.v. Cees Mobach met Iris de Koomen en Mieke Doeschot (zang), Mark Toxopeus (piano).

Wageningen - City of Insects
De insecten-activiteiten tijdens het festival Wageningen - City of Insects zijn geprogrammeerd rond het thema 'Zonder insecten geen leven op aarde' en tonen de raakvlakken tussen mens en insecten, zoals in techniek, kunst, gastronomie, film en fotografie, huis en tuin en in wetenschappelijk onderzoek.
Een greep uit het programma.

Insecten en techniek
Het Wageningse insectenonderzoek leidt tot het verbeteren van pinautomaten, maar ook tot het opsporen van landmijnen met sluipwespen als gids. Het gedrag van insecten is ook op de computer te volgen. Opzienbarend is ook de vliegende robot die vliegt als een insect.

Insecten en kunst
Insecten vormen een rijke bron voor inspiratie: hun vormen- en kleurenrijkdom en verrassende prestaties. In de week van Wageningen - City of Insects worden geopend: Kunst- en foto-expo 'Kunst- en Vliegwerk', zal 'Een vliegenden tentoonstelling de poorten openen wordt de workshop insectengedichten voor kinderen gehouden door Annie van Gansewinkel en de films Microcosmos en The Fly getoond.

Insecten op je bord
Europeanen zijn geen koplopers als het gaat om insecten eten, maar driekwart van de wereldbevolking eet de zespotigen als lekkernij. Deelnemende Wageningse restaurants laten de bezoeker kennismaken met de smaak en kraak van insectenamuses. Verder is er een kooktheater met insecten, terwijl op zaterdag 23 oktober zich op het Salverdaplein zoveel mogelijk bezoekers zullen verzamelen als insecteneters. Dorst? Die is te lessen met een van de insectenbieren in de deelnemende cafés.

Seks in de City of Insects
Een originele invalshoek heeft ook bioloog Menno Schilthuizen die optreedt met zijn lezing 'Seks in de City of Insects' en een tweede maal met 'How bugs do it'. Mensen met een spinnenfobie zien mogelijk kans hun vrees vaarwel te zeggen via een korte 'behandeling', waarbij ook de vuistgrote vogelspin een rol speelt. Of toch liever een zorgeloos bezoekje aan de tropische kas met fladderende, veelkleurige vlinders.

Kinderen
Kinderen kunnen een superinsect ontwerpen dat een hoofdrol gaat spelen in de nieuwe film ZOOP in Madagaskar. Via de kinderuniversiteit stellen kinderen insectenvragen in het Klokhuis. Er is een insectenkamer met levende insecten, waaronder larven van de bidsprinkhaan die per vliegtuig vanuit Japan Wageningen aandoen. Kinderboekenauteur Kate Schlingemann leest voor over misverstanden met spinnen en insecten uit haar laatste boek Spindingen. Theaterworkshop 'Plum en Puddingh' brengt de insectenmusical 'Een pompoen vol insecten' in theater Junushoff. Peter Drost speelt zijn fabelachtige solovoorstelling Erik of het kleine insectenboek, naar de klassieker van Godfried Bomans in een regie van Henk van Ulsen.

Insectendefilé
Hoogtepunt van City of Insect in Wageningen is het Insectendefilé dat op 23 september langs Hotel De Wereld trekt en naar de Markt zal voeren. Aldaar zal de kroning plaatsvinden van de Insectenkoning of -koningin. Wat volgt is een poging om een record insecten eten te vestigen voor het Guiness Book of Records. De week wordt afgesloten met de Nationale NachtvlinderNacht. Het complete programma is te vinden op http://www.cityofinsects.nl.