Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Keywords: Invullen: Steekwoorden waarop de site gevonden kan worden

Dilemmas in de bio-medische wetenschappen

De afgelopen decennia hebben zich baanbrekende ontwikkelingen voorgedaan in de biomedische wetenschappen. In opkomst zijn pillen om gedrag te beïnvloeden, ingrepen om traumatische herinneringen te wissen en biosensors om altijd en overal onze gezondheid in de gaten te houden. Door deze nieuwe ontwikkelingen zijn we in staat langer en gezonder te leven.

Toch zijn de biomedische wetenschappen - helaas - niet zonder meer dé oplossing van al onze gezondheidsproblemen; ze creëren ook weer nieuwe problemen.

Kunnen farmaceuten bijvoorbeeld medicijnen testen op gezonde kinderen? Willen we nare herinneringen voorgoed laten verwijderen? Kan ongezond gedrag worden bestraft? Als u de serie bijeenkomsten Snijden of lijden? Dilemmas in de biomedische wetenschappen bijwoont, kent u de mogelijkheden inclusief de ethische dilemmas en kunt u wellicht een betere keuze maken tussen biomedisch snijden of toch maar ouderwets lijden.

De serie, die Studium Generale Leiden in samenwerking met het Rathenau Instituut organiseert, begint met een lezing over de nieuwste biomedische trends, gevolgd door drie debatten over specifieke dilemmas in de biomedische wetenschappen. Tot slot is er een lezing over de handvatten die de medische ethiek kan bieden om met de behandelde dilemmas om te gaan.

Toegang: gratis toegang, iedereen is welkom!

Let op: de aanvangstijden en zalen verschillen per avond

PROGRAMMA

maandag 18 september 2006 - lezing

Nieuwe trends in de bio-medische wetenschappen

Is het leven er door de recente ontwikkelingen in de biowetenschappen beter op geworden, of juist niet? Zijn de verwachtingen van burgers door al deze nieuwe ontwikkelingen niet overspannen geraakt en verwachten ze domweg te veel van bio-medische wetenschappen? spreker: Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar medische ethiek aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer voor de VVD.

Tijd:

20.30-22.00 uur

Plaats: zaal 028, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

maandag 25 september - debat

Kinderen voor kinderen? Over medicijnontwikkeling voor kinderen

Gezocht: proefpersonen onder de vijf jaar, niet rokend. Grote kans dat deze advertentie binnenkort paginagroot is te vinden in de landelijke dagbladen. Noodzakelijk, omdat er nauwelijks medicijnen bestaan die op maat zijn ontwikkeld voor kinderen. Om die reden gebruiken kinderartsen vaak medicijnen voor volwassenen en schatten ze in welke dosis geschikt is voor de kleine patiënt. Soms met dramatische gevolgen, variërend van ernstige bijwerkingen tot de dood. Dit vraagt om een oplossing, maar de ontwikkeling van betrouwbare kindermedicijnen ligt gevoelig. Om goed te kunnen testen, zijn namelijk kinderen nodig als proefkonijn. Hoe staan betrokken partijen zoals de farmaceutische industrie hier tegenover? Willen kinderen zichzelf opgeven voor experimenten met medicijnen? Zijn ouders bereid hun kinderen beschikbaar te stellen voor de wetenschap? Eventueel tegen een vergoeding? Wat is de gezondheid van kinderen ons waard? Dit debat wil een discussie voeren tussen een moderne kinderarts, een vertegenwoordiger uit de farmaceutische industrie en het publiek.

Sprekers: Gerard van Leijenhorst, arts en medical director Merck Sharp & Dohme. Martin Offringa, kinderarts van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Justine Pardoen, redacteur van Ouders Online. Voorzitter: André Krom, projectmedewerker Rathenau Instituut.

Tijd:

20.30-22.00 uur

Plaats: zaal 028, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

maandag 9 oktober - debat

Quick fixes en slow healings

De voors en tegens van de nieuwste neurotechnieken. De futuristische beelden uit films als Eternal sunshine of the spotless mind en Minority report zullen binnenkort realiteit zijn. Met een medische ingreep of een medicijn is het straks mogelijk om snel nare herinneringen weg te halen of crimineel gedrag te voorspellen. De huidige hersenwetenschappers kunnen steeds beter zien hoe het brein werkt. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden om snel in het brein in te grijpen, menselijk gedrag te corrigeren en ongewenste emoties te ver-wijderen. Stel dat de patiënt kan kiezen tussen een quick fix of langzamere psychotherapie, kiest hij dan per definitie niet voor de snelste oplossing? Of kunnen we beter inzetten op het natuurlijke vermogen van hersenen om zichzelf te herstellen? Heeft lijden een functie? Snelle hersenwetenschappers gaan in gesprek met langzame psychologen en het publiek. Over de sprekers wordt u nog nader geïnformeerd. voorzitter: Jan Staman, directeur Rathenau Instituut.

Tijd:

18.45-20.15 uur

Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

maandag 16 oktober - debat

Dikke bult, eigen schuld?

Over slimme technologie en eigen verantwoordelijkheid

Zelf je suikerspiegel meten en doormailen naar je huisarts? Als hartpatiënt online een specialist kunnen raadplegen en zo advies krijgen over de dagelijkse beweging? In toenemende mate stelt slimme zorgtechnologie ons in staat om zelf onze gezondheid in de gaten te houden. We weten zo steeds beter wat we moeten doen om gezond te blijven of niet zieker te worden dan we al zijn. Ook kunnen professionals steeds meer op afstand meekijken en toezicht houden. Maar wie beslist eigenlijk over jouw gezondheid nu medische gegevens steeds transparanter worden? Jijzelf, de arts, of andere partijen? En als je weet wat je moet doen om gezond te blijven, mag ongezond gedrag dan worden bestraft? Praat verder over de voor- en nadelen van slimme technologie in dit medisch-ethische debat!

Sprekers: Floor Rikken, hoofd afdeling innovatie, College voor Zorgverzekeringen. Jelle van der Weijde, business development manager, Philips Medical Systems. voorzitter: Andre Krom, projectmede-werker Rathenau Instituut.

Tijd:

18.45-20.15 uur

Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

maandag 23 oktober - lezing

De betekenis van medische ethiek voor de biomedische wetenschappen

Tijdens de voorgaande bijeenkomsten is gedebatteerd over drie dilemmas die het gevolg zijn van baanbrekende ontwikkelin-gen in de biomedische wetenschappen. Welke problemen zijn er door de ontwikke-lingen van de afgelopen jaren opgelost en welke zijn er juist bij gekomen? Welke rol kan de medische ethiek spelen bij het oplos-sen van dilemmas in de biomedische weten-schappen? spreker: Dick Engberts, hoogleraar medi-sche ethiek LUMC Leiden.
Tijd:

18.45-20.15 uur

Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

Link
www.rathenau.nl