Nederland

Blauwhelmen voor Darfur!

14-09-2006 Het recent toegenomen geweld in Darfur leidt tot moord, verkrachting en nieuwe vluchtelingenstromen. Daarom voeren Amnesty International, Pax Christi en Stichting Vluchteling op maandagochtend 18 september vanaf 10.30 uur actie bij de ambassades van China, Rusland en Sudan in Den Haag. De drie organisaties willen dat Sudan onmiddellijk een VN Vredesmacht toelaat ter bescherming van de burgers van Darfur.

De directeuren van de drie organisaties, Eduard Nazarski (Amnesty International), Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling) en Jan Gruiters (Pax Christi) zullen aan het hoofd van een stoet blauwhelmen, aandacht vragen voor de verslechterende situatie in Darfur en bij de ambassades van China, Rusland en Sudan een brief met de eis tot onmiddellijke toelating van een VN-vredesmacht tot Darfur overhandigen.

Achtergrond In Darfur (Sudan) woedt al drie jaar lang een gruwelijke burgeroorlog. Milities die door regeringstroepen worden gesteund en diverse rebellengroeperingen strijden om de macht. Bijna driehonderdduizend mensen vonden de dood. Meer dan twee miljoen vluchtelingen zijn hun leven niet zeker en zijn deels onbereikbaar voor hulpverleners. Het lukt de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AMIS) niet om de burgers te beschermen. Daarom heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 31 augustus besloten een beter toegeruste vredesmacht, met een sterk mensenrechtenmandaat naar Darfur te sturen. Maar de Sudanese regering weigert de blauwhelmen van de VN toe te laten, dreigt AMIS het land uit te zetten en is een eigen militair offensief begonnen. China en Rusland hebben Sudan tot op heden de hand boven het hoofd gehouden. Zo onthielden zij zich van stemming in de Veiligheidsraad over de noodzakelijke VN-vredesmacht. Zij moeten nu druk uitoefenen op de Sudanese regering om een VN-vredesmacht toe te laten.

Tijdens de Global Day for Darfur wordt op 17 en 18 september op meer dan 20 plaatsen ter wereld gedemonstreerd met de eis om onmiddellijke toelating van een VN Vredesmacht tot Darfur.