Gemeente Aalten


15-09-2006
Stichting Bodemsanering NS start bodemsanering.

Stichting Bodemsanering NS start bodemsanering.

Op maandag 18 september start de Stichting Bodemsanering NS (SBNS) met een bodemsanering op het terrein aan het einde van de Landbouwstraat. In de bodem zijn zware metalen, PAK (een reststof die ontstaat na verbranding, bijvoorbeeld van kolen) en puin aangetroffen. Deze verontreiniging bevindt zich voor een deel ook in een aantal aangrenzende tuinen en wordt tegelijkertijd aangepakt.

Sanering
In opdracht van de SBNS wordt voor de sanering van het terrein (einde Landbouwstraat / nabij de Welkoop) ongeveer een halve meter verontreinigde grond afgegraven. In de tuinen bedraagt dit een meter. Vervolgens wordt een leeflaag van schone grond aangebracht. De verontreinigde grond wordt in afgesloten vrachtwagens afgevoerd naar een erkende grondverwerker. Naar verwachting zullen de werkzaamheden ongeveer vier duren. De openbare wegen blijven tijdens de sanering bereikbaar.

Aanpak overige verontreiniging
De SBNS heeft in 2001 en 2003 onderzoek gedaan naar bodemverontreiniging op het NS-emplacement in Aalten. Verspreid over het emplacement zijn toen vier gevallen van bodemverontreiniging aangetroffen. Gelijktijdig met de sanering nabij het Welkoop terrein wordt aan de overzijde van het spoor, aan het einde van de Nijverheidsweg, een tweede bodemsanering uitgevoerd. Hier wordt een leeflaag aangebracht op een terreintje waar vroeger puin en afval gestort werd. In 2005 en begin 2006 zijn de twee overige gevallen van bodemverontreiniging aangepakt.

Over de stichting
De SBNS is een onafhankelijke stichting die bodemvervuiling op (voormalige) spoorterreinen onderzoekt en zo nodig saneert. Hierbij wordt alleen gekeken naar bodemverontreiniging die ontstaan is voor de verzelfstandiging van NS in 1995. De stichting is opgericht door NS Vastgoed, ProRail en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Gerritsen van de SBNS, telefoon: 030-298 83 31.