Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE
Amsterdam, 12 september 2006

Bouwacademie Amsterdam legt stevig fundament

AMSTERDAM - Meer kans op werk voor jongeren van 14 tot 23 jaar en een beter imago voor het werken in de bouw en in de techniek. Dat zijn de voornaamste doelstellingen van de Bouwacademie Amsterdam & omstreken. Een nieuw netwerk waarin onderwijs, werkgevers en brancheorganisaties gezamenlijk optrekken. In 2009 moet de nieuwbouw in Amsterdam-Noord er staan.

Nu kiezen jaarlijks te weinig jongeren voor werken in de bouw, dit aantal voldoet in het geheel niet aan de vraag. Door opleiding en werk beter op elkaar af te stemmen en door één loket te creëren waar vraag en aanbod bij elkaar komen en jongeren beter begeleid worden, moet dat aantal omhoog. In de startfase gaat het om jongeren van het vmbo en mbo, maar op termijn gaat ook het hbo-onderwijs deelnemen in de Bouwacademie. De Bouwacademie, waar leerlingen vanaf het vmbo in een uitdagende leer- en werkomgeving kunnen stappen, gaat zorgen voor een wezenlijke stijging van aanbod aan leerlingen van 20% en is gericht op samenwerking en verbreding. In de bouwacademie kunnen leerlingen naadloos worden toegeleid naar een baan op maat. De samenwerking kent naast een inhoudelijke kant ook een sterke zichtbare component. De samenwerkende partijen krijgen één gezamenlijk campus in Amsterdam-Noord op de plaats waar nu nieuwbouw plaatsvindt voor o.a. het ROC van Amsterdam en het Bredero College.

De deelnemende partijen hebben in januari 2006 een intentieovereenkomst getekend. De afgelopen maanden is het masterplan uitgelijnd, waarin de uitgangspunten voor de Bouwacademie staan. Met het ondertekenen van de samenwerkingovereenkomst verbinden partijen zich verder aan elkaar. Zo is het duidelijk met welke activiteiten de deelnemers gaan participeren in de Bouwacademie. In 2009 moet de Bouwacademie er staan. Namens het ROC van Amsterdam ondertekent Piet Kerkvliet, lid van het College van Bestuur, hiertoe de samenwerkingsovereenkomst.

De volgende partijen nemen deel in de Bouwacademie Amsterdam: ROC van Amsterdam, Bredero College (VMBO kaderberoepsgericht en, SSP (Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen bouw Amsterdam en Zaanstreek), SPS (praktijopleiding stukadoren), SPG (praktijkopleiding grond-, water- en wegenbouw), Installatiewerk (Installatiewerk Noord-Holland) en Tetrix (Centrum voor Technische Bedrijfsopleidingen kop Noord-Holland.

De ondertekening van het convenant vindt plaats op maandag 18 september 2006 om 16.15 uur in De Meander, Groen van Prinsterersingel 49, 2805 TD Gouda.

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is actief in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp met onderwijs aan meer dan 36.000 personen van 13 jaar en ouder. Het ROCvA leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en afdelingshoofd. Het ROCvA kent opleidingen op MBO-plus, MBO (Middelbaar Beroepsonderwijs) en Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) niveau. Ook Educatie en Inburgering (o.m. taalonderwijs aan volwassenen) vormt een belangrijk onderdeel van het ROCvA.