Gemeente Hardenberg

Augustus 2006 - Rotterdammer wint NK standwerken in Hardenberg

Rotterdammer wint NK standwerken in Hardenberg

Persbericht, 16 september 2006

Benvenido van Schaik uit Rotterdam heeft vandaag het Nederlands kampioenschap standwerken in Hardenberg gewonnen. De kampioen van vorig jaar, Jan Hofstede uit Hardenberg, eindigde op de vierde plaats.

Ruim dertig standwerkers uit heel Nederland namen het vandaag op een sportieve manier tegen elkaar op in het winkelcentrum van Hardenberg (Overijssel, 60.000 inwoners). Ze wisten de duizenden bezoekers te boeien met hun cabareteske verkoopverhalen. De jury, bestaande uit deskundigen en enkele inwoners van Hardenberg, riep uiteindelijk Benvenido van Schaik (Rotterdam) uit tot Nederlands kampioen. Tweede werd E. Velthuizen uit Apeldoorn. Op de derde plek eindigde H. Velthuis uit Stadskanaal. Jan Hofstede uit Hardenberg eindigde op een vierde plaats, terwijl N. Polder-Koedam de vijfde plek achter haar naam mocht noteren. De standwerkers werden beoordeeld op zaken als originaliteit, welsprekendheid en overtuiging.

Regionale deelnemers

De eindklassering van andere deelnemers uit de regio: S. van Marle uit Kamperveen op een zesde plaats; C. van Duiven uit Wierden op een zevende plek en H. Rigter uit Zwartsluis op een negende plaats.

Sjaak Bral

Naast de duizenden bezoekers, was ook de cabaretier Sjaak Bral (bekend van o.a. het KRO-programma "Ook dat nog") als gast op het NK standwerken te vinden. Hij zei inspiratie op te doen voor zijn nieuwe show, waarin een gedeelte wordt gewijd aan standwerkers. Luuk Titsing van de CVAH deelde een groot compliment aan de Stichting Hardenberg Promotie, die in samenwerking met de gemeente voor de organisatie tekende.

CVAH

Standwerken is in Nederland heel populair. Jaarlijks organiseert de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) gemiddeld 120 concoursen, waarvan er ook één standaard in Hardenberg wordt gehouden. Het Nederlands kampioenschap is daarbij het absolute hoogtepunt.

De kampioenswedstrijd is voor de standwerker zelf een serieuze aangelegenheid, maar ook een feest voor het publiek.