Menzis zorgkantoren verdelen extra AWBZ-geld

Menzis

Vandaag zijn de zorgkantoren van Menzis begonnen met het verdelen van extra geld om de knelpunten in de AWBZ-zorg voor 2006 op te lossen. Vooral de thuiszorg krijgt extra geld vanwege de hard toegenomen vraag naar zorg. De Menzis zorgkantoren verwachten dat de cliëntenstop in de thuiszorg nu wordt opgeheven. In totaal verdelen de Menzis zorgkantoren 21 miljoen euro extra. De Menzis zorgkantoren zijn de eerste in Nederland die het extra geld van staatssecretaris Ross-van Dorp verdelen.

'Wij vinden de cliëntenstop in de thuiszorg niet acceptabel en verwachten dat met de verdeling van dit extra geld de cliëntenstop wordt opgeheven,' aldus Bas Leerink, directeur Zorgmanagement van Menzis. 'Iedereen met een indicatie voor thuiszorg moet de zorg krijgen waar hij recht op heeft, zonder dat er sprake is van onaanvaardbare wachttijden. Mochten enkele thuiszorgorganisaties de cliëntenstop handhaven, dan blijven de zorgkantoren van Menzis actief bemiddelen voor cliënten die voor een dichte deur komen,' aldus Bas Leerink.

Extra geld
De Menzis Zorgkantoren hebben een kleine 21 miljoen euro extra gekregen van de staatssecretaris om de knelpunten in de AWBZ-zorg voor 2006 op te lossen. In totaal heeft de staatssecretaris landelijk 95 miljoen euro extra voor 2006 ter beschikking gesteld. Dit is 30 miljoen minder dan nodig is om alle knelpunten in de AWBZ-zorg op te lossen. Omdat er dus onvoldoende extra geld is, moeten er keuzes gemaakt worden. Bij deze keuzes hanteren de zorgkantoren van Menzis de volgende overwegingen: de knelpunten zijn vooral gesignaleerd in de sector Verpleging & Verzorging, voornamelijk in de extramurale zorg; in de sectoren GZ en GGZ zijn de knelpunten in belangrijke mate op te lossen door herschikking van het geld tussen aanbieders.

Voorwaarden
Instellingen die in aanmerking willen komen voor extra geld dienen te voldoen aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste zijn:

1. de zorgaanbieder garandeert dat hij de geïndiceerde zorg verleent aan alle cliënten die hem als voorkeursaanbieder voor extramurale zorg hebben opgegeven.
2. de zorgaanbieder heeft minimaal 98% van het voor 2006 afgesproken budget besteed.
3. de zorgaanbieder verleent geïndiceerde zorg aan alle cliënten die door het Zorgkantoor worden bemiddeld omdat er geen voorkeuraanbieder is opgegeven.
4. het extra geld kan alleen worden gebruikt voor zorgvragers binnen de regio van het contracterende zorgkantoor.

Meer informatie
De procedure van verdeling van het extra geld en een lijst met instellingen die voor extra geld in aanmerking komen zijn gepubliceerd op www.zorgkantoorarnhem.nl www.zorgkantoorgroningen.nl
www.zorgkantoortwente.nl


Noot voor de redactie,