Gemeente Zaanstad

Van bouwen naar mensen College informeert raad over begroting 15-09-2006

Op maandag 18 september vindt er een informatieve bijeenkomst plaats met de gemeenteraad over de begroting 2007-2010. Doel van de bijeenkomst is de raad te informeren over de stand van zaken rond dit onderwerp. Voor het college is het Meerjaren Investerings Plan (MIP) het belangrijkste vraagstuk voor de begroting. Centraal blijft staan dat het college het bestuursakkoord wil realiseren, maar met een zeer nuchtere kijk op de (financiële) werkelijkheid.

In de conceptbegroting van de gemeente Zaanstad gaat het accent van `bouwen' naar `mensen'. Het college richt zijn aandacht meer dan in voorgaande jaren op de sociale verbanden in de stad en de wijze waarop deze zo goed mogelijk kunnen worden ondersteund en versterkt. Het nastreven van idealen betekent echter niet dat het college geen nuchtere kijk zou hebben op de mogelijkheden: de financiële situatie van Zaanstad houdt ook in dat het college pijnlijke beslissingen niet uit de weg gaat.

Investeringen
De investeringen moeten worden bijgesteld. Achterliggende norm hierbij is dat niet meer dan 10 % van de begroting mag bestaan uit kapitaallasten. In absolute bedragen is dat EUR 35 miljoen per jaar. Niet alleen in vorige begrotingen, maar ook in de Kadernota 2007 is al melding gemaakt van de enorme hausse aan investeringen voor de komende jaren. Niet voor niets is in de kadernota 2007 aangekondigd dat de investeringen 30 tot 40 miljoen euro moeten afnemen. Er is op dit moment EUR 43 miljoen gevonden. Het verder terugdringen van het investeringsvolume vindt het college nu niet haalbaar. Dit zou er toe leiden dat de gemeente niet meer kan voldoen aan de wettelijke taken. Het investeringsvolume blijft overigens toch nog bijna 200 miljoen euro.

Openbare ruimte
Dit betekent niet dat er niets gebeurt in de openbare ruimte: de Bernardbrug wordt opgeleverd, de komende jaren de Zuidelijke Randweg aangelegd, wordt Inverdan uitgevoerd en Molletjesveer en de Achtersluispolder opgeknapt en worden de sportcomplexen aangepakt. En bij de herstructurering van Zaandam Zuid Oost wordt eveneens de openbare ruimte opgeknapt. Er gebeurt dus veel in de openbare ruimte, maar niet zo snel als we allemaal zouden willen.