Nationale Ombudsman


Den Haag, 18 september 2006

Ombudsman start onderzoek naar achterstanden huursubsidie

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is een onderzoek gestart naar de achterstanden die sinds 1 juli 2005 zijn ontstaan in de behandeling van bezwaarschriften en correspondentie rond de huursubsidie. Het gaat om de uitvoering door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer van de inmiddels vervallen Huursubsidiewet. De aanleiding voor het onderzoek is, dat er nog steeds klachten bij de ombudsman binnenkomen.

Tot 1 januari 2006 verleende het Ministerie van VROM huursubsidie. Vanaf die datum kent de Belastingdienst op grond van de nieuwe wetgeving huurtoeslag toe. Het aantal klachten bij de Nationale ombudsman over trage afhandeling van bezwaarschriften en brieven over huursubsidie door het Ministerie van VROM nam eind 2005 flink toe tot gemiddeld 100 per maand. Op navraag van de ombudsman liet het ministerie toen weten, dat er achterstanden waren en dat die in het voorjaar van 2006 zouden zijn weggewerkt. Het probleem lijkt echter nog niet opgelost en er blijven gemiddeld enkele tientallen klachten per maand binnenkomen bij de ombudsman.

Brenninkmeijer vindt het belangrijk dat grote veranderingen in wetgeving en in de organisatie bij de overheid vanuit de burger bezien zorgvuldig worden voorbereid en begeleid. De resultaten van het onderzoek worden eind 2006 verwacht.


Noot voor de redactie,