Verkeershandhaving


Week van de Vooruitgang begonnen

18 september 2006

De vierde Week van de Vooruitgang is zaterdag begonnen. Tijdens deze week worden in ruim 320 gemeenten activiteiten georganiseerd waarbij onder meer het gebruikmaken van de fiets, het openbaar vervoer en de benenwagen wordt gepromoot. Aan de autovrije dag op zondag deden achttien gemeenten mee, drie meer dan vorig jaar.

Zaterdag werd het openbaar vervoer gepromoot. Maandag staat in het teken van het op de fiets naar het werk gaan. In Rotterdam geven burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Jeannette Baljeu het goede voorbeeld. Zij gaan maandagochtend samen op de fiets naar het werk. Donderdag wordt lopen en fietsen naar school extra gepromoot.

Het Nieuwe Rijden
Vrijdag wordt aandacht besteed aan het 'nieuwe rijden', een manier van rijden waarmee minder brandstof wordt verbruikt. Dit kan door bijvoorbeeld eerder door te schakelen, regelmatig de bandenspanning te controleren en de auto uit te laten rollen in de versnelling om zo snelheid te minderen.

European Mobility Week
De Week van de Vooruitgang is de Nederlandse versie van de European Mobility Week, een initiatief van de Europese Commissie. Stichting Loaz, een stichting ter bevordering van duurzame mobiliteit, is in Nederland de initiatiefnemer van de week en Milieudefensie de organisator. De ministeries van Volkshuisvesting, Vrom en van Verkeer en Waterstaat ondersteunen de week financieel.

Volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) overlijden jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.