Klussengenerator creëert originele klusideeën voor stages

Ned. org. vrijwilligerswerk

CIVIQ ontwikkelt hulpmiddel voor vrijwilligersorganisaties Klussengenerator creëert originele klusideeën voor maatschappelijke stages

Steeds meer middelbare scholen bieden hun leerlingen een maatschappelijke stage aan. Dit schooljaar zullen naar schatting 50.000 tot 75.000 stages plaatsvinden. Speciaal voor vrijwilligersorganisaties ontwikkelde CIVIQ de klussengenerator; een gratis digitaal hulpmiddel die deze organisaties ondersteunt bij het bedenken én vormgeven van maatschappelijke stageklussen. Met de klussengenerator kunnen ruim 17 miljoen verschillende klussen gecreëerd worden. De klussengenerator is te vinden op www.civiq.nl/klussengenerator.
Behoefte
Vrijwilligersorganisaties hebben behoefte aan assistentie bij het creëren van maatschappelijke stages, constateert CIVIQ. Door het snel groeiende aantal scholieren dat op maatschappelijke stage gaat, wordt de druk op vrijwilligersorganisaties om meer klussen te creëren groter. Bovendien moeten deze klussen voldoen aan allerlei voorwaarden en wetten. Helaas voldoen bestaande vrijwilligersactiviteiten vaak niet; ze duren te lang of zijn te inhoudelijk.
Fruitmachine
De klussengenerator leidt vrijwilligersorganisaties naar leuke stagewerkzaamheden in drie stappen. Stap één: met een soort fruitmachine met vier draaischijven kunnen organisaties klussen samenstellen. De draaischijven geven aan welke activiteit voor wie en waar wordt gedaan. Stap twee: aan de hand van een vragenlijst wordt getest of de klus wel geschikt is voor leerlingen en of de klus wel voldoet aan bepaalde veiligheidseisen of wetten. In de derde stap kan automatisch een vacaturekaart aangemaakt worden, waarop leerlingen alles over de klus kunnen lezen.

Over CIVIQ
CIVIQ stimuleert, vernieuwt en versterkt vrijwillige inzet in Nederland. Dit doen we via onderzoek, advies, promotie, training en begeleiding. Als landelijk kenniscentrum en adviesbureau werkt CIVIQ in hoofdzaak met financiële steun van de landelijke overheid en van fondsen. Ook voeren wij projecten uit in opdracht van organisaties die met vrijwilligers werken, lokale en provinciale steuninstellingen, overheden en bedrijven.

Noot aan de redactie
Meer informatie verstrekt Olga Ekelenkamp, communicatieadviseur CIVIQ, tel. 030 750 9000 of oekelenkamp@civiq.nl. Kijk voor meer informatie ook op www.civiq.nl/klussengenerator of www.maatschappelijkestages.nl.