MINBZ:Betere financiële dienstverlening in ontwikkelingslanden

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
18 september 2006

MINBZ: Betere financiële dienstverlening voor ondernemers in ontwikkelingslanden

Er komen twee nieuwe fondsen om de financiële dienstverlening voor ondernemers in ontwikkelingslanden te vergroten. Dat hebben minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en CEO Arthur Arnold van FMO vandaag bekend gemaakt op een bijeenkomst tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank en IMF in Singapore. Het gaat om het MASSIF fonds en het Capacity Development Programma. Minister Van Ardenne financiert deze fondsen en FMO is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Veel ondernemers in ontwikkelingslanden hebben onvoldoende toegang tot kapitaal. Het MASSIF fonds verstrekt risicokapitaal en lokale valutaleningen aan banken in ontwikkelingslanden, die daardoor het lokale micro- en kleinbedrijf en consumenten beter kunnen bedienen. De lokale instellingen bieden een breed pakket van financiële diensten, waaronder spaarproducten, betalingsverkeer, kredieten, hypotheken, leasing en verzekeringen. Het MASSIF fonds beschikt tot 2010 over ruim EUR 250 miljoen.

Naast financiering is kennis voor ondernemers een cruciale factor voor succes. Het Capacity Development Programma richt zich daartoe op kennisoverdracht. Belangrijk hierbij is dat het niet alleen gaat om het tijdelijk inzetten van experts, maar om het structureel versterken van ondernemerscapaciteit. Het Capacity Development Programma richt zich naast de financiële sector in ontwikkelingslanden ook op bedrijven actief op het gebied van infrastructuur en industrie. Het Programma beschikt tot 2010 over totaal EUR 52 miljoen en is een aanvulling op de reeds bestaande FMO diensten gericht op financiering van bedrijven.

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicokapitaal in ondernemingen en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken /Ontwikkelingssamenwerking financiert diverse fondsen van FMO.