Politie Midden- en West Brabant

Politie waarschuwt voor skimming

TILBURG, 18 september 2006

Politie waarschuwt voor skimming

Het zal u maar gebeuren. U wilt de boodschappen bij de supermarkt afrekenen en de pas blijkt geblokkeerd te zijn omdat het saldo ontoereikend is. Op het betaaloverzicht staat dat grote bedragen van de rekening zijn opgenomen in Barcelona en Rome. Bij de bank vertellen ze u later dat de pas vermoedelijk gekopieerd (in vakjargon: geskimd) is. Zowel in Oosterhout als Tilburg zijn enkele tientallen mensen daarvan onlangs het slachtoffer geworden. De politie waarschuwt om alert te zijn bij pin- en betaalautomaten. Ook is het raadzaam om regelmatig het rekeningenoverzicht te bekijken.

Skimmen
Skimmen houdt in dat men de gegevens die op een bankpas staan
kopieert. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van een illegaal kaartleesapparaat in de pinpasgleuf, dat de pasgegevens kopieert. Via een klein cameraatje of door mee te kijken achterhalen de fraudeurs ook de pincode. Het pasje wordt nagemaakt en met de afgekeken pincode nemen de daders en hun handlangers vervolgens grote bedragen op in het buitenland. Net zo lang tot de rekening is leeggeplukt of de bank het pasje blokkeert.

Voorzetmondjes
Verschillende banken zijn gestart met het plaatsen van voorzetmondjes voor de pasinvoer bij geldautomaten. Hiermee wordt skimming zoveel mogelijk tegen gegaan. Door het plaatsen van deze speciale veiligheidsmondjes wordt voorkomen dat criminelen kaartlezers kunnen plaatsen. Als een geldautomaat is beveiligd met zon mondje wordt de gebruiker geïnformeerd via het scherm van de automaat. Op het scherm verschijnt een foto van de voorzetmond die bij de geldautomaat hoort, zodat u kunt controleren of het de echte is en geen imitatie.

Risico skimmen verkleinen
De banken hebben alle gedupeerden schadeloos gesteld. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor een veilige werking van de geldautomaten. De politie werkt samen met de banken aan een oplossing tegen dit soort fraude. U kunt zelf ook veel doen om het risico van skimming te verkleinen:


- Als u zich ergens niet veilig voelt om geld op te nemen, dan kunt u dat ook beter niet doen.


- Bel de politie over onveilige omstandigheden als er zich bij een geldautomaat personen ophouden die zich verdacht gedragen of als de automaat er anders uitziet dan gebruikelijk: 0900- 8844 (lokaal tarief, 24 uur per dag bereikbaar).


- Leen uw pinpas of creditcard nooit uit.


- Houd de pincode altijd geheim en vertel de pincode nooit aan iemand anders. Ook niet aan de bank.


- Houd altijd een hand boven de toetsen bij het invoeren van de pincode, zodat anderen niet mee kunnen kijken.


- Als de geldautomaat de pinpas of creditcard inslikt of als hij blijft steken, verlaat de automaat dan niet en ga niet in op 'hulp' van anderen. Laat uw pas eerst blokkeren.


- Laat u niet afleiden tijdens het pinnen, houd de pasgleuf in de gaten.


- Laat nóóit de pinbon achter bij geldautomaten of in winkels.


- Houd afschrijvingen in de gaten aan de hand van de rekeningafschriften of via internet bankieren. Hebt u volgens een afschrijving op een plek of tijdstip gepind waar u niet bent geweest, bel direct uw bank.


- Meld verlies of diefstal van de pinpas of creditcard onmiddellijk.

Samenwerking politie en banken
Politie en banken werken samen om skimming tegen te gaan. De veiligheid van het betalingsverkeer wordt erg serieus genomen. Continue wordt gevolgd wat de ontwikkelingen zijn om het betalingsverkeer zo veilig mogelijk te houden. Dit betekent dat banken regelmatig maatregelen nemen. Er wordt van iedere melding aangifte gedaan en skimming zaken worden onderzocht in samenwerking met de politie.

Auteur: Enny de Wit