Gemeente Goes

Persberichten

13 september 2006 - Koninklijke Onderscheiding voor echtpaar Franssen-Brand

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Scouting Doormangroep Terneuzen reikte burgemeester drs. D.J. van der Zaag op 16 september 2006 om 17.00 een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer A.P.J. Franssen en aan mevrouw M.A. Franssen-Brand (beiden Lid in de Orde van Oranje Nassau). De uitreiking vond plaats op het scoutingterrein aan de Zuiderparklaan in Terneuzen. De heer en mevrouw Franssen ontvangen de onderscheiding vanwege hun zeer intensieve inzet voor de scouting in het algemeen en voor de Doormangroep zeeverkenners in Terneuzen in het bijzonder. Mevrouw Marijke Franssen-Brand is geboren op

23 september 1960 in Apeldoorn. De heer André Franssen is geboren op 7 november 1958 in Rotterdam.

De familie Franssen woont aan de Vermetstraat 16 in 's-Heer Arendskerke.

André Franssen is al meer dan 40 jaar lid van de Doormangroep. In 1975 werd hij op 17 jarige leeftijd leider (stuurman) bij de zeeverkenners. Vervolgens kreeg hij als teamleider (schipper) de eindverantwoordelijkheid voor de zeeverkennerswacht in de Doormangroep. Sindsdien heeft hij onafgebroken zeer grote inspanningen geleverd ten behoeve van de zeeverkenners. Daarbij heeft hij niet alleen veel energie gestopt in de dagelijkse gang van zaken, maar ook voortdurend initiatieven genomen voor de innovatie en verbetering van het zeeverkennersspel.

Marijke Franssen-Brand zet zich samen met haar echtgenoot vanaf 1980 tot op heden in voor de Scouting Doormangroep Terneuzen. Zij heeft samen met hem, toen dat nog vrij uniek was, de zeeverkenners ook opengesteld voor meisjes. Dit heeft het blijvende gevolg gehad dat alle speltakken van de Doormangroep, zowel die met kinderen op jongere leeftijd als die met kinderen op oudere leeftijd tegenwoordig bestaan uit zowel jongens als meisjes. Naast het werk voor de zeeverkenners als groep, zijn beiden ook altijd zeer betrokken geweest bij het wel en wee van de individuele kinderen. Door in voorkomende (probleem)gevallen met veel extra inzet begeleiding te geven is een aantal kinderen, dat anders wellicht was ontspoord, opgegroeid tot evenwichtige volwassenen. Naast deze zorg voor de zeeverkenners hebben beiden ook altijd de andere leeftijdsgroepen in de Doormangroep geholpen en gestimuleerd. Zij zijn in de loop der jaren betrokken geweest bij het opzetten en ondersteunen van verschillende andere speltakken. Zij hebben zich nooit beperkt tot de Doormangroep alleen, maar zich ook altijd ingezet voor het grotere geheel van Scouting.