Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 18 september 2006

Kinderen zetten Kennisnet op z'n kop

Kids.kennisnet.nl nieuwe site leerlingen basisonderwijs

Leerlingen uit groep 8 van de Haarlemse basisschool St. Luduina opende vandaag om 12.00 uur de site kids.kennisnet.nl. Kids.kennisnet.nl is de nieuwe site voor en door kinderen uit groep 4 tot en met 8. Deze leerlingen hadden een beslissende stem in de bouw van de site. Via werkgroepen, knip-en-plak-sessies op drie scholen en een internetforum gaven kinderen hun meningen en opmerkingen over de website. De site sluit nu perfect aan op hun belevingswereld.

Wat vinden de kids er zelf van

'Wij vinden vooral de kleurtjes leuk en de vakken zijn nu duidelijk aangegeven. Wij bezoeken iedere dag wel de site. We zoeken er informatie op voor ons schoolwerk". Aldus Britt, Kim, Lotte en Mücahit uit groep 8 van de St. Luduina basisschool in Haarlem.

Dit vindt Kennisnet

'In de vorige site herkenden de leerlingen zich niet. Dat was 'voor meesters en juffen'. Te serieus, te grijs", zegt sectormanager primair onderwijs Menno van Hasselt van stichting Kennisnet Ict op School. 'De leerlingen hadden haarfijn door dat de site door volwassenen was gemaakt."

'De leerlingen hebben nu meteen door dat kids.kennisnet.nl hun plek is", stelt Van Hasselt. Ook in de toekomst gaat een groep leerlingen Kids Achter de Schermen- vinger aan de pols houden bij Kennisnet. 'Dat wordt de plek waar kinderen hun mening geven over onderwijs en Kennisnet", zegt Van Hasselt.

Kinderen maken zelf reclame

De leerlingen gaven ook het startsein voor de campagne 'Reclamemakers gezocht'. Dit is een wedstrijd voor kinderen waarbij zij zelf reclame kunnen maken voor kids.kennisnet.nl. Op de website is vanaf vandaag het speciale programma Reclamemaker te vinden. Hiermee kunnen leerlingen eenvoudig creatieve reclame-uitingen maken.

Filmpje

Een van de opvallendste wijzigingen op de site is de door de kinderen gekozen kleurstelling. Het zijn vrolijke, lichte kleuren als blauw en geel die domineren. Een ander toevoeging is de link top-10. Voorheen selecteerde Kennisnet alle links, op de nieuwe site mogen scholieren hun favoriete link sturen. Als genoeg kinderen die link ook bruikbaar vinden, komt deze vanzelf hoog in de ranking te staan.

Op kids.kennisnet.nl is ook een open podium te vinden. Scholen kunnen hier hun websites, filmpjes en andere creatieve uitingen laten zien. In een later stadium kan er ook een waardering worden gegeven, net als bij populaire sites als Youtube.com en flickr.com. Verder is er een wekelijkse poll waar duizenden kinderen hun mening geven.

Over Kennisnet

Stichting Kennisnet Ict op School is de publieke ict-ondersteuningsorganisatie van, voor en door het onderwijs. De stichting behartigt de belangen van de Nederlandse onderwijssector op het gebied van ict, biedt hulpmiddelen bij het maken van keuzes voor ict-producten en diensten en levert educatieve diensten en producten om het leren te vernieuwen. Kennisnet is een label van Kennisnet Ict op School. Als publieke dienstverlener sluit Kennisnet nauw aan bij de dagelijkse onderwijspraktijk. Kennisnet stimuleert de inzet van ict in onderwijsprocessen door begeleiding, advisering en praktische ondersteuning. De portal www.kennisnet.nl biedt toegang tot educatieve content, praktische ict-producten en onderwijsinformatie voor docenten, managers, ict-coördinatoren, leerlingen en ouders uit het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Verder geeft Kennisnet voorlichting over de toepassing van haar eigen ict-diensten én ontwikkelt het zelf nieuwe internettoepassingen.