Time : 12:31:35
Date : 18 September 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen


Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
------------------------------

Minister Dirk Van Mechelen voorziet voor de begroting 2007, 20 miljoen euro meer voor restauratiepremies: een stijging van 50%

Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, voorziet in 2007 een extra budget van ruim 20 miljoen Euro aan restauratiekredieten. Dit bedrag, ongeveer 50% bovenop het huidige beschikbare budget, moet volstaan om de achterstand weg te werken in het toekennen van restauratiepremies uit de openbare sector en de sector eredienst. Zowel de beleids- als de betaalkredieten worden opgetrokken. Hiermee is een volgende stap gezet in het gezond maken van de onroerend-erfgoedbegroting.

De eerste stap die minister Dirk Van Mechelen in dit proces zette was het herstellen van evenwicht tussen beleids- en betaalkredieten. Doordat de beleidskredieten tot de huidige legislatuur aanzienlijk hoger waren dan de betaalkredieten, konden wel veel restauratiepremies worden toegekend, maar konden ze niet aan eenzelfde ritme worden uitbetaald. Hierdoor ontstond een wachtlijst. Vanaf het eerste begrotingsjaar van deze legislatuur werden de betaalkredieten dan ook stelselmatig opgetrokken, zodat deze wachtlijst kan worden weggewerkt. Deze operatie wordt verder gezet: het totale betaalkrediet voor restauratiepremies voorzien voor 2007 bedraagt 66.138.000 Euro, dat is 21.438.000 Euro meer dan vorig jaar.

De tweede stap was het wegwerken van de achterstanden inzake het toekennen van restauratiepremies. De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid erover gewaakt dat inzake het toekennen van restauratiepremies aan particulieren kort op de bal kon worden gespeeld, en dat restauratiedossiers van privépersonen en vrijwilligersverenigingen binnen enkele maanden na hun administratief-inhoudelijke goedkeuring kunnen worden gehonoreerd met een premie.

Ook dossiers ingediend door openbare besturen (provincies en gemeenten) kunnen relatief snel (toekenning binnen het jaar) worden opgevolgd. Voor dossiers "eredienst" - voornamelijk voor de restauratie van kerken - loopt de wachttijd echter op. Het betreft niet zelden zware restauratiedossiers, met navenant hoge restauratiepremies. Daarom werd beslist om ook de beleidskredieten het komende jaar op te trekken tot 57.522.000 Euro, dat is 17.851.000 Euro meer dan vorig jaar. Dit moet het mogelijk maken ook deze achterstand weg te werken.

In een volgende stadium wil de minister maatregelen treffen om een excessieve aanwas van de wachtlijsten in de toekomst in te dijken: "dure en langdurige rennovatie voorkomen door een doorgedreven onderhoud en beheer".

Dit kan in de praktijk gestalte krijgen door bijvoorbeeld een rigoureuze beheers- en meerjarenplanning verplicht te stellen. De premieregeling voor beschermde landschappen en varend erfgoed zijn nu al op deze principes gebaseerd.

Door een goede planning kan niet alleen pro-actief worden ingespeeld op budgetbehoeften, maar worden monumenteneigenaars zich ook beter bewust van wat er moet gebeuren om hun eigendom in een goede staat te bewaren, en zullen zij ook in een vroeger stadium met financiële steun van de Vlaamse overheid ingrijpen wanneer zich problemen stellen.
Door planning wordt met andere woorden een courant onderhoud gestimuleerd, waardoor op termijn dure restauraties worden vermeden. Het Vlaams gewest voorziet trouwens al jaren in een onderhoudspremieregeling voor monumenten, die net in het leven geroepen om dit principe te stimuleren.


--------------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be