Gemeente Putten

Koninklijke onderscheiding voor Ben van Ganswijk (18-09-2006


---

Putten, 18 september 2006

Burgemeester mr. B.J. van Putten reikte op zaterdag 16 september 2006 een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heer C.B. van Ganswijk. De heer Van Ganswijk ontving deze onderscheiding voor zijn langdurige bijdrage aan de openbare veiligheid in Putten en in de regio.

De heer Van Ganswijk (49 jaar) is eigenaar van twee modespeciaalzaken. Sinds 1981 is hij lid van de vrijwillige brandweer van de gemeente Putten. Van januari 1987 tot april 2001 vervulde hij de functie van brandweercommandant.

Onder zijn leiding ontwikkelde het vrijwillige brandweerkorps van Putten zich tot een korps dat in de wijde omtrek aangeduid werd als de vrijwillige professionals van Putten. Het vrijwillige brandweerkorps is een zelfstandig onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Op initiatief en onder leiding van de heer Van Ganswijk kwam in de gemeente Putten in de jaren 1999/2000 een Regeling Brandweerzorg tot stand, die - uitgaande van ieders sterkste kanten - de verdeling van de werkzaamheden regelt tussen de gemeentelijke afdeling Bouwen, de gemeentelijke brandweer en de regionale brandweer. Met name voor de kleinere gemeente werd dit door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beschouwd als een belangwekkend werkmodel. De heer Van Ganswijk fungeerde hierin als gesprekspartner.

Daarnaast werden onder leiding van de heer Van Ganswijk de complete bouwtekeningen en specificaties voor het nieuwe blusvoertuig aangeleverd. Dit blusvoertuig is volledig op maat gemaakt voor een lagere prijs dan een standaardfabrieksvoertuig.

Wegens strengere opleidingseisen heeft de heer Van Ganswijk in 2001 zijn functie als brandweercommandant neergelegd en zijn functie als hoofdbrandwacht weer opgepakt, welke activiteit hij nu beeindigt.

De uitreiking vond plaats op zaterdagochtend 10.00 uur bij de winkel van de heer Van Ganswijk aan de Dorpsstraat. De brandweer vertrok met groot materiaal naar de winkel, waar de burgemeester de koninklijke onderscheiding bij Ben van Ganswijk opspeldde.

s Avonds nam de heer Van Ganswijk in besloten kring afscheid van de vrijwillige brandweer. Tijdens deze avond is ook een medaille met oorkonde voor 25 jaar brandweerdienst overhandigd. Deze onderscheiding werd toegekend door het NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding).

De personeelsvereniging van de brandweer bood de heer Van Ganswijk op deze avond een cadeau aan.